Gia Carangi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gia Carangi
Henkilötiedot
Koko nimi Gia Marie Carangi
Syntynyt29. tammikuuta 1960
Philadelphia, Pennsylvania
Kuollut18. marraskuuta 1986 (26 vuotta)
Philadelphia, Pennsylvania
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Ammatti malli
Malli
Aktiivisena 1978–1983
Pituus 173 cm cm
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri ruskeat
Mallitoimisto Wilhelmina Models
Ford Models
Legends
Elite Model Management

Gia Marie Carangi (29. tammikuuta 196018. marraskuuta 1986) oli yhdysvaltalainen malli. Hänellä oli italialaisia, walesilaisia ja irlantilaisia sukujuuria. Lyhyen uransa aikana hän teki mallintöitä muun muassa Versacelle, Armanille, Christian Diorille ja Yves Saint Laurentille. Carangia kuvattiin useamman kerran myös Vogue-lehden kanteen.

Carangia on pidetty maailman ensimmäisenä supermallina, vaikka samaa luonnehdintaa on käytetty myös mm. Dorian Leigh'stä ja Janice Dickinsonista.[1]

Carangi muutti 18-vuotiaana kotikaupungistaan Philadelphiasta New Yorkiin, jossa hän loi mallinuransa. Samoihin aikoihin Carangille alkoi kehittyä heroiiniriippuvuus, mistä johtuen hänen uransa päättyi jo 1980-luvun alussa. Viimeinen kuva Carangista oli Cosmopolitanin kannessa vuonna 1982. Hän sairasti AIDSia ja kuoli siihen vuonna 1986. Carangilla todettiin AIDS hänen sairastuttuaan keuhkokuumeeseen. Tuohon aikaan sairautta ei juurikaan tunnettu, ja Carangin tapauksessa se havaittiin liian myöhään.

Carangin elämästä on tehty elokuva Gia, jossa häntä esitti Angelina Jolie. Dokumenttielokuva nimeltä The Self-Destruction of Gia julkaistiin muutama vuosi myöhemmin, vuonna 2003. Dokumentti käsittelee Carangin elämää ja henkilökohtaisia ongelmia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carolin, Louise: "Gia – the tragedy of a lesbian supermodel" 17.1.2008. Diva. Viitattu 28.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.