Dorian Leigh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dorian Elizabeth Leigh Parker (23. huhtikuuta 1917 San Antonio, Texas7. heinäkuuta 2008 Falls Church, Virginia) oli yhdysvaltalainen huippumalli. Hän oli yksi 1900-luvun suurimmista muoti-ikoneista ja ensimmäinen valokuvamalli, joka nousi kansainväliseen kuuluisuuteen.[1] Häntä pidetäänkin usein kaikkien aikojen ensimmäisenä huippumallina.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leigh työskenteli vuodesta 1945 1960-luvun alkuun asti. Hänestä tuli suosittu kuvamalli ja kansikuvatyttö ja hänellä uskotaan olleen suuri vaikutus ystävänsä Truman Capoten romaanin Aamiainen Tiffanylla Holly Golightlyn hahmoon.[3] Sen lisäksi Leighillä oli Revlonilla oma kosmetiikkasarja, Fire and Ice. Mallinuransa jälkeen hän johti vähän aikaa omaa mallitoimistoa Pariisissa, mutta hänen neljännen aviomiehensä laittomien toimien takia yritys jouduttiin pian sulkemaan. Tämän jälkeen Leigh oli mukana ruoka- ja elintarvikebisneksessä. Vuonna 1980 hän julkaisi omaelämäkerran The Girl Who Had Everything.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leigh oli elämänsä aika neljä kertaa naimisissa, mutta kaikki avioliitot päättyivät eroon. Hänellä oli viisi lasta. Hän kuoli Alzheimerin tautiin hoitokodissa Virginiassa. Myös Leighin sisko, Suzy Parker, oli huippumalli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.