Dorian Leigh

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dorian Elizabeth Leigh Parker (23. huhtikuuta 1917 San Antonio, Texas7. heinäkuuta 2008 Falls Church, Virginia) oli yhdysvaltalainen huippumalli. Hän oli yksi 1900-luvun suurimmista muoti-ikoneista ja ensimmäinen valokuvamalli joka nousi kansainväliseen kuuluisuuteen. [1] Häntä pidetäänkin usein kaikkien aikojen ensimmäisenä huippumallina. [2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorian työskenteli vuodesta 1945 1960-luvun alkuun asti. Hänestä tuli suosittu kuvamalli ja kansikuvatyttö ja Dorian Leighilla uskotaan olleen suuri vaikutus ystävänsä Truman Capoten novellin Aamiainen Tiffanylla Holly Golightlyn hahmoon. [3] Sen lisäksi hänellä oli Revlonilla oma kosmetiikkasarja, Fire and Ice. Lopetettuaan mallinuran hän johti vähän aikaa omaa mallitoimistoa Pariisissa, mutta neljännen aviomiehen laittomien toimien takia yritys jouduttiin pian sulkemaan. Tämän jälkeen hän oli mukana ruoka- ja elintarvikebisneksessä. Vuonna 1980 hän julkaisi omaelämäkerran; The Girl Who Had Everything.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorian oli elämänsä aika neljä kertaa naimisissa, mutta kaikki avioliitot päättyivät eroon. Hän oli viiden lapsen äiti. Dorian sisko, Suzy Parker, oli myös huippumalli. Dorian kuoli Alzheimerin tautiin hoitokodissa Virginiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]