Ghillie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarkka-ampuja ghilliepuvussa.

Ghilliepuku eli ns. röllipuku on yleensä tarkka-ampujan tai luontovalokuvaajan käyttämä puku, jossa on kiinni juuttinaruja ja suikaleita naamioimisen parantamiseksi. Ghilliepuvun pohjana on yleensä haalari, johon on ommeltu (naamio)verkko kiinni. Verkkoon on solmittu juuttisuikaleita ja naruja, minkä tuloksena on tuuhea maastoon sulautuva ”karvakasa”.

»Ghillie-puku on tarkka-ampujan muotoja rikkova ja hänet täten tehokkaasti naamioiva puku, joka on useimmiten tehty sitomalla värjätystä juutista revittyjä naruja sekä liuskoja maastopukuun. Tämä tekniikka mahdollistaa erittäin hyvin oikeita varjoja luovan kokonaisuuden, joka on tehokas uskottelemaan viholliselle sotilaan olevan ainoastaan normaali luonnon muodostama mätäs, tai parhaimmillaan vain osa peltoa tai muuta vastaavaa aluetta.»
(Tarkka-ampujan käsikirja 2003)

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Ghillien kerrotaan syntyneen Skotlannissa 1900-luvulla, jossa sikäläiset riistanvartijat eivät enää sietäneet salametsästystä maillansa ja väijyivät salametsästäjiä peltojen laitamilla ghillie-puku päällään, toivoen saavansa salametsästäjän kiinni itse teossa. Sodassa on ghillie-pukuja käytetty jo ensimmäisessä maailmansodassa, tällöin tosin erittäin pienissä määrin, johtuen sotilaiden, eritoten tarkka-ampujien, haluttomuudesta sulautua maastoon. Ensimmäinen tunnettu ghillieitä käyttävä sotilasyksikkö oli British Lovat Scouts' Snipers (luutnantti Lovatin perustamat "Britannian tiedustelijat & tarkka-ampujat", perustettu n. vuonna 1899). Nykyään ghillieitä käyttävät käytännössä jokaisen maan armeijan tarkka-ampujat osana normaalia taisteluvarustustaan.»
(Tarkka-ampujan naamioituminen airsoftissa)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ghillie.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.