Haalari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haalari

Haalari on yleisimmin yksiosainen, lähes koko vartalon peittävä suojavaate. Asun housuosa ja yläosana toimiva pusero tai olkaimiin kiinnittyvä rintaa peittävä lappu on tyypillisesti ommeltu yhteen.[1] Asu tunnetaan myös nimillä umpihaalari, suojahaalari, työhaalari ja työasu. Haalaria on totuttu käyttämään suoja-asuna likaisissa töissä esim. autokorjaamoilla ja rakennustyömailla. Opiskelijahaalaria käyttävät yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat.

Haalarin kangasmateriaali on yleensä enstex tai puuvilla. Hitsaajan haalari on ollut perinteisesti 100 % puuvillaa, mutta nykyään on kehitetty muita paremmin kipinöitä kestäviä materiaaleja. Työhaalarissa on paljon taskuja ja ripustuslenkkejä työkaluille. Haalarin hyvänä puolena pidetään sen antamaa suojaa selälle sellaisissa töissä, jossa joutuu kumartelemaan paljon.

Muita haalarityyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avohaalari on housut, jossa on rintakehään asti korotettu etuosa, johon kiinnittyy henkselit. Tunnetaan myös nimellä lappuhaalari. On ollut perinteinen työasu, mutta on katoamassa vähitellen työasuvalmistajien mallistoista. Sen korvaajaksi on tullut liivihaalari.

Liivihaalari: kutsutaan yleisesti myös nimellä avohaalari. On kuin umpihaalari ilman hihoja. Haalarin selkäosa on usein joustavaa ja hengittävää kangasta. Haalarissa voi olla myös riipputaskuja ja se malli onkin hyvin suosittu rakennusmiesten keskuudessa. Riipputaskut nimensä mukaisesti riippuvat ja sen ansiosta tavarat eivät putoa taskuista kumarrellessa. Kutsutaan myös nimellä riipputaskuhaalari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. haalari. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]