Ghanan maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ghanan maantiede kertoo Ghanan maantieteestä. Ghanan länsipuolella sijaitsee Norsunluurannikko, pohjoispuolella sijaitsee Burkina Faso ja itäpuolella sijaitsee Togo. Ghanan eteläpuolella on Atlantin valtameri. Rannikon itäosassa on Guineanlahti ja hieman lännempänä on Kultarannikko. Merenrannikon seudulla maasto on hiekkatasankoa, maan keskiosassa on sademetsää ja maan pohjoisosassa on pensassavannia. Maan keskiosassa on laaja Asantin ylänkö. Maan pohjoisosassa virtaa joki Volta, jonka ympärillä olevaa alankoa, Voltan allasta ympäröivät Kwahuvuoret ja Gambagan kalliojyrkänteet. Volta on Afrikan kahdeksanneksi pisin joki. Se laskee Guineanlahteen. Voltan sivujokia ovat Musta Volta ja Valkoinen Volta.

Koko maassa kuivan kauden ja sadekauden välillä on selvä ero. Sadekausi alkaa tavallisesti auringon ollessa lakipisteessään. Joulukuulta helmikuulle Saharan suunnalta puhaltaa harmattantuuli, joka on kuuma ja kuiva.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dtlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 96-97. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.