Geysir

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Old Faithful -geysir Yellowstonessa

Geysir on kuuma lähde, josta purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa vettä ja höyryä. Nimi tulee islantilaisesta kuumasta lähteestä Etelä-Islannin Haukadalurissa, jonka nimi puolestaan tulee islanninkielisestä sanasta gjosa, purkautua.[1]

Geysirejä esiintyy tuliperäisillä alueilla, joiden maaperässä on halkeamia, maanpinnalle ulottuvia onkaloita ja pohjavettä.[2] Onkaloon valuva vesi kuumenee vulkaanisen lämmön vaikutuksesta onkalon pohjalla. Vedenpaineen takia vesi voi ylikuumentua, eli sen lämpötila voi nousta yli sata-asteiseksi. Lopulta vesi kuitenkin alkaa kiehua. Höyry työntää nyt vettä pois onkalosta ja vesipatsaan näin mataloituessa sen paino ja siis veden paine pohjalla alenee. Ylikuumentunut vesi höyrystyy tällöin nopeasti ja työntää lisää vettä pois onkalosta. Tämä ketjureaktio saa aikaan purkauksen. Jos onkalo on ylöspäin suppeneva, purkauksesta tulee näyttävä kun suuri määrä höyryä purkautuu kapeasta aukosta.

Tunnettuja geysireitä on Islannin lisäksi Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa sekä Uudessa Seelannissa.[1]

Englannin kielessä geysirin nimi erotellaan siten, että tunnetuin geysir Islannissa on nimeltään Geysir ja yleisnimi kaikille tyyppinsä edustajille puolestaan on geyser. Suomeksi ainakin osa geologeista käyttää geysiriä yleisnimenä. Myös muotoa geisir näkyy ainakin matkatoimistojen esitteissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Geysir.