Gese Althna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gese Althna (mainittu 1637 – 1646) oli saksalaissyntyinen leskirouva, joka toimi Ruotsin vastikään perustetun postilaitoksen johtajana eli ylipostimestarina vuosina 1637–1643. Hän oli vastuussa myös Suomen postilaitoksen järjestämisestä.

Althna oli syntynyt Saksassa ja tuli Ruotsiin Leipzigista yhdessä miehensä Andreas Wechselin kanssa. Hän oli aiemmin ollut Ruotsin suurlähettiläs Anders Svenssonin palvelijatar. Kun Ruotsin posti perustettiin vuonna 1635, Axel Oxenstierna nimitti hänen miehensä johtamaan sitä. Andreas Wechsel kuoli kuitenkin jo vuonna 1637, mutta ennen kuolemaansa hän pyysi tehtävän antamista vaimolleen. Althna oli siis "Svean valtakunnan ylipostimestari" vuoteen 1643 saakka.

Ylipostimestarin toimensa lisäksi hän vastasi myös Tukholman postin toiminnasta. Hänen tärkeimmät uskottunsa olivat valtakunnanvouti Bernhard Steen von Steenhausen ja Olof Jönsson. Yhdessä he suunnittelivat ja organisoivat Suomen postin. Vaikka Althna tunnetusti hoiti tehtävänsä menestyksellisesti, hänet pantiin viralta vuonna 1643. Irtisanomista perusteltiin muun muassa sillä, että hän oli nainen. Häntä pidettiin heikkona ja sopimattomana tämän tyyppiseen työhön.

Althna sairastui irtisanomisen jälkeen ja muutti takaisin Saksaan. Lähteet eivät kerro hänen myöhemmistä vaiheistaan. Hänen ja Andreas Wechselin poika jatkoi kuitenkin elämäänsä Ruotsissa.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]