Georgian sotilastie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vanha postikortti sotilastieltä.

Georgian sotilastie (ven. Военно-Грузинская дорога, Vojenno-Gruzinskaja doroga ja georg. საქართველოს სამხედრო გზა, Sakartvelos samkhedro gza) on historiallinen nimi pääreitille Kaukasuksen läpi Georgiasta Venäjälle.

Tie kulkee Tbilisin ja Vladikavkazin välillä ja seuraa perinteistä valloittajien ja kauppiaiden käyttämää reittiä. Tie kulkee noin 208 kilometriä Terekin laaksossa, ylittää "Kivisen harjun" (хребет Скалистый) Darialin rotkossa ja kulkee sitten Baidarka-joen kanjonia vuorisolalle, josta se laskeutuu Aragvin laaksoon ja lopulta Kuran oikeaa rantaa Tbilisiin. Tien rakensi loppuun Venäjän armeija vuonna 1799. Georgian liityttyä Venäjään vuonna 1801 venäläiset aloittivat tien päällystämisen – työ valmistui vuonna 1863. Sotilastiellä oli suuri merkitys Kaukasian alueen talouskehityksessä.

Tie kulkee korkeimmillaan 2379 metrin korkeudessa. Sen varrella olevia nähtävyyksiä ovat muun muassa Kazbek-vuori, Darialin rotko, Gergetin kirkko, Mtskhetan kaupunki, Džvarin luostari 500-luvulta sekä Ananurin linnoitus.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Georgian sotilastie.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.