George Lakoff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Lakoff vuonna 2008.

George P. Lakoff (s. 24. toukokuuta 1941) on lingvistiikan (ja erityisesti kognitiivisen lingvistiikan) professori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä, missä hän on opettanut vuodesta 1972 lähtien. Vaikka osa hänen tutkimustyöstään onkin keskittynyt kielitieteen yleisiin ongelmiin, kuten kielellisten konstruktioiden kieliopillisuuteen, hän on tunnetuin ideoistaan metaforien keskeisyydestä ihmisen toiminnassa, poliittisessa käyttäytymisessä ja yhteiskunnassa. Lakoff on myös perustanut progressiivisen ajatusmyllyn, Rockridge Instituten.

Lakoff ja metaforan uudelleenmäärittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lakoff aloitti uransa oppilaana ja myöhemmin opettajana transformationaalisen kieliopin parissa, jonka oli kehittänyt MIT:n professori Noam Chomsky. 1960-luvun loppupuolella hän kuitenkin liittyi muutamien muiden alan entisten oppilaiden joukkoon, ja ryhtyi levittämään generatiivisen semantiikan sanomaa vaihtoehtona Chomskyn generatiiviselle syntaksille. Lakoffin ja Chomskyn erimielisyydet aikaansaivat eri kielitieteilijöiden välillä tulisia ja katkeria väittelyitä.

Lakoffin alkuperäinen teoria konseptuaalisesta metaforasta julkaistiin Mark Johnsonin kanssa kirjoitetussa kirjassa Metaphors We Live By vuonna 1980.

Läntisen tieteen perinteessä metafora on nähty ainoastaan kielellisenä konstruktiona. Lakoffin tutkimuksen ydin on ollut hänen argumenttinsa, että metaforat ovat ensisijaisesti mielellisiä konstruktioita, ja että ne ovat keskeisiä ajattelun kehityksessä. Ajattelu ilman metaforia on Lakoffin mukaan mahdollista vain, kun kyseessä puhtaasti fyysinen todellisuus. Mitä abstraktimpi ajatus, sitä useampia kerroksia metaforia tarvitaan sen ilmaisuun. Ihmiset eivät itse huomaa näitä metaforia useista syistä. Yksi syy on, että metaforat ovat 'kuolleet' emmekä enää tunnista niiden alkuperää. Toinen syy on, ettemme vain kiinnitä huomiota siihen, mitä tapahtuu.

Esimerkiksi väittelytilanteessa piilevä metafora on sodankäyntiin liittyvä:

  • Hän voitti väittelyn.
  • Et voi puolustella väitteitäsi.
  • Kaikki puheeni ammuttiin alas.
  • Hänen kritiikkinsä osui kohteeseensa.
  • Tuolla strategialla murskaat hänet.

Lakoff mielsi ajattelun kehityksen parempien metaforien kehityksenä. Jonkun alan tiedon soveltaminen toisella alalla tarjoaa uusia näkökulmia ja ymmärrystä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etniseltä taustaltaan Lakoff on juutalainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kantola, Markus: Kuinka Yhdysvaltain vasemmisto ja oikeisto ajattelevat. (kohdehenkilö: George Lakoff) Politiikka : Valtiotieteellisen yhdistyksen julkaisu, 2005, 47. vsk, nro 3, s. 230-237. ISSN 0032-3365. (suomeksi)
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.