Georg von Boeselager

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georg von Boeselager
Henkilötiedot
Syntynyt 25. elokuuta 1915
Saksan keisarikunnan lippu Kassel, Saksa
Kuollut 29. elokuuta 1944 (29 vuotta)
Natsi-Saksan lippu Łomża, Puolan kenraalikuvernementti, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Palveluvuodet 1934–1944
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Eversti
Kunniamerkit
  • Toisen luokan rautaristi
  • Ensimmäisen luokan rautaristi
  • Rautaristin ritariristi
  • Rautaristin ritariristi tammenlehvin
  • Rautaristin ritariristi tammenlehvin ja miekoin
Joukko-osasto Balkenkreuz.svg Wehrmacht

Georg Freiherr von Boeselager (25. elokuuta 1915 Kassel29. elokuuta 1944 Łomża) oli saksalainen Wehrmachtin eversti, joka kuului myös ratsuväkeen. Goerg von Boeselager tunnetaan osallisuudestaan Adolf Hitlerin epäonnistuneeseen salamurhayritykseen heinäkuussa 1944, jossa oli mukana myös hänen veljensä Philipp von Boeselager.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georg von Boeselager syntyi roomalaiskatoliseen perheeseen elokuussa 1915. Von Boeselagerista piti alun perin tulla pappi, mutta hän valitsi kuitenkin sotilasuran. Hänestä tuli vänrikki vuonna 1936 ja maaliskuussa 1939 hänet ylennettiin luutnantiksi. Myöhemmin hänet ylennettiin myös ratsumestariksi. Georg von Boeselager palveli armeijassa vuosien 1934–1944 välisen ajan.

1. kesäkuuta 1943 von Boeselager ylennettiin majuriksi. Hän haavoittui taistelussa vielä saman vuoden lokakuussa. Haavoittumisen jälkeen von Boeselagerista tuli everstiluutnantti joulukuussa 1943. Hän haavoittui toistamiseen helmikuussa 1944.

Henning von Tresckow sai houkuteltua von Boeselagerin mukaan Hitlerin salamurhaa suunnitelleeseen heinäkuun 20. päivän salaliittoon. Von Boeselager oli auttamassa Wessel von Freytag-Loringhovenia hankkimaan heksogeeniä räjähteisiin, joilla Hitler oli tarkoitus surmata. Boeselagerin veljesten oli määrä marssia joukkoineen Berliiniin samoihin aikoihin, kun Claus von Stauffenberg asettaisi pommin Hitlerin Sudenpesään. Hieman ennen Berliiniä von Boeselagerit kuitenkin kuulivat Hitlerin selvinneen salamurhayrityksestä, mikä sai heidät perääntymään. Se saattoi pelastaa veljesten hengen, sillä satoja salaliittoon osallistuneita teloitettiin ja jopa 5 000 pidätettiin.

Von Boeselager kaatui Puolan rintamalla puna-armeijan kanssa käydyssä taistelussa vain runsas kuukausi salamurhayrityksen jälkeen. Kaksi päivää kuolemansa jälkeen hänet ylennettiin everstiksi.