Georg Wilhelm Richmann

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richmannin kuolema

Georg Wilhelm Richmann (ven. Георг Вильгельм Рихман, Georg Vilgelm Rihman, 22. heinäkuuta 17116. elokuuta 1753) oli vironsaksalainen fyysikko, joka asui ja työskenteli Venäjällä.

Richmann syntyi baltiansaksalaiseen perheeseen Pärnussa Virossa, aikana, jolloin Liivinmaa oli Ruotsin vallan alla, mutta suuren Pohjan sodan aikana alue luovutettiin Venäjän keisarikunnalle. Richmannin isä kuoli kulkutautiin, kun poika oli pieni, ja äiti meni uusiin naimisiin. Georg Richmann opiskeli Tallinnassa, mutta opiskeli Hallen ja Jenan yliopistoissa, jossa hänen koulukaverinsa Mihail Lomonosov opiskeli. Richmann oli kreivi Andrei Ostermanin lasten kotiopettaja, ja vuonna 1741 hän käänsi Alexander Popen esseen Man ranskasta saksaan. Vuonna 1741 hänestä tuli Venäjän tiedeakatemian jäsen.

Richmann kuoli sähköiskuun Pietarissa tutkiessaan salaman vaikutusta.[1] Hän oli tapaamisessa tiedeakatemiassa, kun kuuli myrskyn lähestyvän. Professori ja tämän apulainen juoksivat kotiin laboratoriolleen. Kun koe oli käynnissä, väitetty pallosalama tuli huoneeseen ja osui Richmannia päähän tappaen hänet. Hänen otsaansa jäi punainen veriläiskä. Hänen kenkänsä olivat palaneet auki, ja vaatteet olivat mustuneet. Sihteeri oli paennut huoneesta, ja ovi oli irronnut saranoiltaan, kun hän saapui takaisin huoneeseen. Richmann oli historian ensimmäinen tiedemies, joka kuoli sähköiskuun kokeen aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Lightning Experiment of Georg Richmann Today in Science. Viitattu 4.3.2017.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.