Gela-vaihe

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Gelasian)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kvartäärikauden jako
kausi epookki vaihe Ikä (mvs)
kvartääri holoseeni 0–0,0117
pleistoseeni Taranto
(myöhäis)
0,0117–0,126
Joonia
(keski)
0,126–0,781
Calabria 0,781–1,806
Gela 1,806–2,588
neogeeni plioseeni Piacenza vanhempi
Kvartäärikauden jako ICS:n mukaan tammikuussa 2013.[1]

Gela-vaihe (Gelasium, Gelasian) oli pleistoseenikauden aloittanut geologinen ajanjakso noin 2,588–1,806 miljoonaa vuotta sitten. Maa oli silloin romahtanut jääkausitilaan, jossa kylmät ja lämpimät vaiheet vuorottelivat. Kaudella eli Afrikassa ihmistä edeltäviä Paranthropus-apinoita.

Gela-vaihe on saanut nimensä sisilialaisen Gelan kaupungin mukaan.

Stratigrafia ja kronologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gela-vaihetta edelsi Euroopassa plioseenin Piacenza-vaihe (Alankomaissa Reuver-vaihe).[2] Kauden alku on määritelty paleomagneettisesti Gauss- ja Matuyama-vaiheiden taitteeseen.

Gela alkaa suunnilleen nanoplanktonvyöhykkeen NN17:n alusta, tarkkaan ottaen lämpimästä happi-isotooppivyöhykkeestä MIS 103. Kiinassa oli kauden alussa kylmään liittyvä lössivyöhyke WL4. Gela-vaiheen ensimmäinen jääkausi Euroopassa oli Pre-Ludham-kauden MIS 100 eli Pre-Tegelen. Tämä lienee ollut samanaikainen kuin USA:n ensimmäinen laaja jäätiköityminen, Esi-Illinois K noin 2,54 miljoonaa vuotta sitten. Noin 1.95 miljoonaa vuotta sitten alkoi Olduvai-magneettivaihe, ja Gela-vaiheen loppu sijoittuu Olduvain loppuun ja happi-isotooppivyöhykkeeseen MIS 63. Sitä seurasi Calabria-vaihe ja Euroopassa sen Eburon-jääkausi.[2]. Samaan aikaan noin 1,8 miljoonaa vuotta sitten Amerikassa Esi-Illinois I-jääkausi. Se enteili pleistoseeniajan suuria jääkausia.

Gela-vaiheen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gela-vaihe luettiin aiemmin plioseeniin kuuluvaksi. Pitkän keskustelun jälkeen geologinen yhteisö vuonna 2009 kuitenkin siirsi kvartäärikauden (ja pleistoseenin) rajaa varhaisemmaksi, vastaamaan nykytietoa ilmaston ratkaisevasta viilenemisestä, jolloin Gela-vaiheesta tuli kvartäärin ensimmäinen vaihe.[3]

Alankomaissa

Englannissa

  • Pre-Ludham
  • Ludham
  • Thurn
  • Bramertonian/Antian
  • Pre-Bastonian/Baventian
  • Pastonian

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. K.M. Cohen, S. Finney, P.L. Gibbard: International Chronostratigraphic Chart 2013. International Commission on Stratigraphy.
  2. a b Global chronostratigraphical correlation table for the last 2.7 million years v. 2007b
  3. Formal stratigraphical definitions. International Commission on Stratigraphy, Subcommission on Quaternary Stratigraphy