Reuver-vaihe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reuver-vaihe (Reuverian, Reuverien) on Luoteis-Euroopan geologinen ajanjakso, jonka kerrostumat on ajoitettu yläplioseeniin noin 3,44–2,56 miljoonaa vuotta sitten. Alankomaiden Reuver-vaihe vastaa yleisemmin käytettyä plioseenin lopun Piacenza-vaihetta, joka oli noin 3,6–2,6 miljoonaa vuotta sitten.

Reuver-vaihe on nimetty Maasjoen laaksossa sijaitsevan Alankomaiden kaupungin Reuverin mukaan. Kauden alkuvaiheissa oli hyvin lämmintä. Ilmasto viileni ja vaihteli kaudella huomattavasti. Eräs huomattava viileneminen tapahtui noin 3,3 miljoonaa vuotta sitten. Kauden lopuilla Maa romahti kylmään jääkausitilaan, kun Panamankannaksen nousu muutti merivirtoja ja termohaliinikiertoa.

Juuri ennen Reuver-vaihetta hyvin kostean ilmanalan mammuttipetäjien luonnehtima Sequoia-kasvillisuus väheni Alankomaissa.[1] Kauden lopuilla oli pari kylmää vaihetta, jolloin suosypressi Taxodium hävisi väliaikaisesti ja pyökki Fagus ja hemlokki Tsuga yleistyivät. Kauden lopussa Maa viileni huomattavasti, ja silloin Taxodium hävisi Alankomaista[1][2]

Reuver-kauden ilmastokehitys. Vaaka-akselin ajat ovat miljoonia vuosia. Pystyakseli on lämpötilasta riippuva delta-O18 eli hapen 18-isotoopin suhteellinen osuus, ylhäällä lämmintä, alhaalla kylmää. Punaiset pisteet vastaavat lämpimiä vaiheita, siniset pisteet huomattavia viilenemisiä. Vaaleanvihreät kirjain- ja numeromerkinnät: Reuver-kauden alajaksot, A , B ja niin edelleen.


Reuver-vaihe Alankomaiden Mainwegissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alankomaiden Mainwegin kerrostumissa Reuver-vaiheen loppu on noin 57 metrin syvyydessä. Reuver-kautta luonnehtivat lämpimänlauhkeat sekametsät mm. Sequoia, Taxodium, Sciadopitys, Aesculus, Nyssa, Tsuga, Pterocarya, Carya, Eucommia ja Fagus.[3] Kuusi oli harvinainen koko kauden ajan, lopussa C-vaiheessa näkyy selvä männyn yleistyminen.

Reuver-kauden jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi jaetaan kolmeen päävaiheeseen A, B ja C.

 • Reuver A 3,44–3,0 miljoonaa vuotta sitten. Viileä, viilenevä; kaksi melko kylmää vaihetta, kauden lopussa lämpenevää. . Jonkin verran mamuttipetäjän sukuista Sequoiaa, mänty Pinus yleinen.
 • Reuver B 3,00–2,60 miljoonaa vuotta sitten. Keskimäärin vakaampi kuin Reuver A, ei niin kylmiä kausia alussa. Lämmin, lopussa viileä ja hieman myöhemmin taas lämmin. Useimmat puut kostean ilmaston puita - Nyssa, Sciadopitys, Ulmus ja Liquidambar; Sequoia sen sijaan harvinainen[2]
  • Reuver B1 –2,76 miljoonaa vuotta sitten.
  • Reuver B2 2,76–2,66 ,miljoonaa vuotta sitten. Lämpötila romahti hetkeksi, kylmintä noin 2,70–2,68 miljoonaa vuotta sitten, Alankomaissa heinäkuun keskilämpötila noin 10 °C.
  • Reuver B3 2,66–2,60 miljoonaa vuotta sitten. Lämmintä, Alankomaissa hetken 18 astetta 2,63 miljoonaa vuotta sitten, sen jälkeen liuku kohti jääkautta.
 • Reuver C 2,60–2,44 tai 2,70/2,60–2,54 (MIS108 eli MISG4/MIS104 – MIS 101) miljoonaa vuotta sitten (sama kuin Esi-Ludham Englannissa), lämpötila romahti kohti jääkautta, kauden alussa Alankomaissa heinäkuussa keskilämpötila 10 °C. Tuli viileää, muttei niin kylmää kuin myöhemmin Pretegelen-kaudella. 2,52 miljoonaa vuotta sitten ensimmäinen suurjäätiköityminen MIS 100 pohjoisella pallonpuoliskolla. Mänty yleisin Alankomaissa[2]

Kylmälle Reuver C:lle osuu Meinweg-savikerrostuma, ja plioseenin ja pleistoseenin rajaksi määritelty Gauss/Matuyama-magneettikausien raja.[4]

Reuver-vaihetta edelsi Brunssum-vaihe, joka päättyi Gauss-magneettikauden alkuun, johon ajoittuu Venlon savi. Reuverin alla ovat myös plioseenin Rotton- ja Hauptkies-sarjat. Red Crag -muodostuma itäisessä Etelä-Englannissa osuu Reuverin loppuun, Pretegelenin ja Tegelenin alkuun. Reuverin savimuodostuma syntyi tällä ajalla, samoin Kiezelooliet-muodostuma. Kauteen liittyy muun muassa Englannin Brielle Ground.

Tämän vaiheen jälkeen alkoi nykyisen määritelmän mukaan pleistoseeni, jonka ensi vaihe oli pretegelen-kylmäkausi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b W.H. Zagwijn, Aspects of Pliocene and Early Pleistocene vegetation in the Netherlands. Lilbosch: Plate X.
 2. a b c Timme H. Donders: Late Neogene continental stages in NW Europe revisited (PDF) 2007. Elsevier.
 3. The Pleistocene, Tage Nilsson, s. 130, alkup lähde Zagwijn 1959
 4. Netherlands Journal of Geosciences 81 (2): 193–199 (2002)