Brunssum-vaihe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brunssum-vaihe oli plioseenikautinen stratigrafinen vaihe Luoteis-Euroopassa. Se on saanut nimensä hollantilaisen kivihiilikaivospaikkakunnan Brunssumin mukaan. Se vastasi osapuilleen laajemmin käytettyä alaplioseenin Zancla-vaihetta. Vaihe oli noin 5,6–3,4 miljoonaa vuotta sitten [1] tai toisen arvion mukaan noin 5–3,2 miljoonaa vuotta sitten[2].

Brunssum oli ilmastoltaan vaihteleva. Kausi oli hyvin lämmin pariin otteeseen, joiden välissä viileni huomattavasti. Sequoia oli kauden alussa[3] ja lopussa hyvin yleinen, ja varsinkin alkulämpöhuippu oli hyvin lämmin[4]. Lämpimimpinä vaiheina myös suosypressi (Taxodium) ja Nyssa olivat yleisiä.

Aivan kauden lopussa lämmin lajisto harvinaistui romahdusmaisesti[5], Sequoia hävisi ja Taxodium kävi hyvin harvinaiseksi. Samoihin aikoihin lepät yleistyivät ja männyt harvinaistuivat.[6]. Kanervat (Ericaceae) ja tuulipölytteiset ruohokasvit yleistyivät[7].

Brunssum-vaihetta edelsi ainakin lopultaan yleensä viileämpi Suster-vaihe [8], jota taas edelsi ylämioseeni [9]. Brunssumia seurasi Luoteis-Euroopan Reuver-vaihe (yleisemmin Piacenza-vaihe).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • W. H. Zagwijn, Aspects of the Pliocene and Pleistocene vegetation in the Netherlands.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geluk et al.: Stratigraphy and tectonics of the Roer Valley Graben njgonline.nl. 1994.
  2. Petit et al. 1996: Major palaeohydrographic changes in Alpine foreland during the Pliocene - Pleistocene. Boreas 25, 131–143 .interscience.wiley.com.
  3. Zagwijn, Plate III
  4. Zagwijn, Plate XIII
  5. Zagwijn, Plate XI
  6. Zagwijn, Plate IX
  7. Zagwijn, Plate XI
  8. Zagwijn, Plates III, IX
  9. Zagwijn, Plate VI