Hevoskastanjat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hevoskastanjat
Balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum)
Balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Alaheimo: Hippocastanoideae
Suku: Hevoskastanjat Aesculus
L.
Katso myös

  Hevoskastanjat Wikispeciesissä
  Hevoskastanjat Commonsissa

Tippunut ja avautunut hevoskastanjan hedelmä maassa.

Hevoskastanjat (Aesculus) on kasvisuku saippuamarjakasvien (Sapindaceae) heimossa. Sukuun kuuluu parisenkymmentä lajia, jotka kasvavat luontaisena Kaakkois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Himalajalla ja Itä-Aasiassa. Nimensä hevoskastanjat lienevät saaneet siitä, että turkkilaiset käyttivät hevoskastanjansiemeniä hevosten yskänlääkkeenä. Hevoskastanja (Aesculus hippocastanum) tuli Balkanilta muualle Eurooppaan 1500-luvulla.[1] Hevoskastanjojen lehdet, kukat ja siemenet sisältävät eskuliinia (C15H16O9).

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevoskastanjat ovat kesävihantia yksikotisia järeitä puita tai joskus myös pensaita. Niiden oksat ja vuosikasvaimet ovat vankkoja. Oksien silmut ovat isoja (3,5 cm) ja tahmeita. Lehdet ovat suuria (20–30 cm), pitkäruotisia, vastakkaisia, isolapaisia ja sormilehdykkäisiä. Alkukesällä huomiota herättävä on kartiomainen kukinto, joka on suuri ja pysty (20–30 cm). Piikkipallomainen hedelmä on paksuseinäinen, nahkea kota, jossa on yksi tai kaksi isoa (2–4 cm), ruskeaa pähkinämäistä ihmisravinnoksi kelpaamatonta siementä.

Hevoskastanjat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Suomessa menestyy hyvin balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum). Sen kukat touko-kesäkuussa ovat valkoisia ja keskeltä kellertäviä. Myös punertavakukkainen punahevoskastanja (Aesculus × carnea) on menestynyt etelä- ja lounaisrannikolla. Se on selvästi pienempi kuin balkaninhevoskastanja ja sen talvisilmut ovat heikosti tahmeat. Keltahevoskastanjakin (Aesculus flava) on menestynyt aivan eteläisessä Suomessa.

Lajeja ja risteymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]