Koordinaatit: 62°6′N, 7°12′E

Geiranger

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geiranger
Geiranger sekä laivojen liikennöimää Geirangerinvuonoa nähtynä Flydalsjuvetista kesäkuussa 2013.
Geiranger sekä laivojen liikennöimää Geirangerinvuonoa nähtynä Flydalsjuvetista kesäkuussa 2013.

Geiranger

Koordinaatit: 62°6′N, 7°12′E

Valtio Norja
Lääni Møren ja Romsdalin lääni
Kunta Stranda
Hallinto
 – Asutustyyppi Kylä
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Risteilyaluksia Geirangerin rannalla elokuussa 2008.

Geiranger on pieni Geirangerinvuonon perukassa, Strandan kunnassa Norjassa sijaitseva kylä.[1] Lähinnä Geirangeria sijaitseva kaupunki on Ålesund. Geiranger on Norjan kolmanneksi vilkkain risteilyalusten satama. Nelikuukautisen turistikauden aikana siellä käy 140-180 laivaa. Kylässä asuu vakituisesti 250 asukasta, joiden pääasiallinen työllistäjä ovat jokakesäiset useat sadat tuhannet turistit. Laivaliikenteen aktiivisessa käytössä oleva Geirangerinvuono otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005.[2]

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riksvei 63 -tie kulkee Geirangerin läpi.[1]

Lauttayhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geirangerista on autolauttayhteydet Hellesyltiin ja Valldalin Sylteen ja niistä vastaa norjalainen kuljetuksiin keskittynyt monialayhtiö Fjord1 Nordvestlandske AS.[3]

Ferry icon.png Valldal (Sylte) - Geiranger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/F Kvernes -lautta kulkee päivittäin 20. kesäkuuta – 20. elokuuta -välisenä aikana. Lähdöt Valldalista (Sylte) klo 09.30 ja 14.45 ja Geirangerista klo 12.00 ja 17.15.[4]

Ferry icon.png Geiranger - Hellesylt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välillä kulkee kaksi lauttaa, M/F Bolsøy ja M/F Veøy, 1. kesäkuuta – 2. syyskuuta -välisenä aikana. Lähdöt tapahtuvat 1½ tunnin välein klo 08.00 – 18.30 kummastakin satamasta.[5]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geiranger lähiympäristöineen tarjoaa monenlaisia nähtävyyksiä.

  • Dalsnibba on 1 476 metriä korkea vuorenhuippu Rv63-tien varrella lähellä Geirangeria. Vuorelle on rakennettu tie (Nibbevegen), joka mahdollistaa pääsyn huipulle autolla.
  • Flydalsjuvet sijaitsee Rv63-tien varrella ja paikalle on rakennettu näköalatasanteita, joilta avautuu näkymät Geirangeriin ja Geirangervuonolle. Alapuolella on jyrkkä rotko, jonka pohjalla virtaa joki, Geirangelva.
  • Ørnevegen on mutkainen serpentiinitie, joka on osa Rv63-päätietä. Tie nousee siksakin muotoisena ylös vuorenrinnettä Geirangervuonon rannalta kohti Eidsdalenin laaksoa. Tien ylimmälle mutkalle, Ørnesvingeniin, on rakennettu näköalatasanteet. Näköalapaikalta on laaja näkymä Geirangervuonolle. Tien yläpäässä sijaitsee pysähdyspaikka, Korsmyra.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Karttadata: Norkart: Virtuaalinen Norjan kartta Sesam. Viitattu 27.09.2009. (norjaksi)
  2. West Norwegian Fjords – Geirangerfjord and Nærøyfjord unesco.org. Viitattu 22.12.2010. (englanniksi)
  3. Fjord1:n lauttaliikenne Møren ja Romsdalin läänissä Ferjeruter Møre og Romsdal / Ferry services in Møre og Romsdal. Fjord1. Viitattu 14.02.2010. (norjaksi)
  4. Valldalin ja Geirangerin välisen lautan aikataulut ja hinnat Valldal - Geiranger: Schedule and prices. Fjord1. Viitattu 14.02.2010. (englanniksi)
  5. Geirangerin ja Hellesyltin välinen lauttareitti (hinnat ja aikataulut) Tourist ferry Geiranger - Hellesylt. Fjord1. Viitattu 14.02.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Norjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.