Gant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GANT
Yritysmuoto Yksityinen
Perustettu 1949
Perustaja Bernard Gantmacher
Avainhenkilöt Patrik Söderström, CEO
Thomas Dunaker, CFO
Toimiala Vähittäismyynti
Tuotteet Asusteet
Vaatteet
Jalkineet
Kodintekstiilit
Silmälasit
Rannekellot
Emoyhtiö Maus Frères
Kotisivu fi.gant.com

Gant on kansainvälinen vaatemerkki, jonka pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. Yhtiön perusti Bernard Gantmacher vuonna 1949, ja sen päätoimipaikka sijaitsi alun perin New Havenissa, Connecticutissa.[1]

Gantia pidetään merkkinä, joka toi kauluspaidat massamarkkinoille. Yhtiö toi markkinoille myös palkitun nappilistan sekä paitojen takana olevan ripustuslenkin.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernard Gant saapui New York Cityyn vuonna 1914. Hän oli juutalainen siirtolainen Ukrainasta. Gantmacher meni farmaseutiksi opiskellessaan töihin vaatetehtaaseen ompelemaan paidankauluksia. Muutamaa vuotta myöhemmin hän tapasi tulevan vaimonsa Rebeccan Rosen, samassa yhtiössä työskennelleen nappi- ja napinreikäasiantuntijan. Gantmacherin palattua asepalveluksesta ensimmäisen maailmansodan aikana pari avioitui ja perusti Par-Ex Shirt Companyn liikekumppaninsa Morris Shapiron kanssa. Yhtiö valmisti paitoja eri merkeille, kuten Brooks Brothers, J. Press ja Manhattan. Vuonna 1927 yhtiö siirtyi Connecticutin New Haveniin. Parin kaksi lasta, vuosina 1921 ja 1926 syntyneet Marty ja Elliot, palasivat perheyhtiöön päätettyään opintonsa Connecticutin yliopistossa ja taivuttelivat isänsä valmistamaan paitoja omalla merkillään. Huhtikuussa 1949 GANT-merkki lanseerattiin. Isän kuoltua vuonna 1955 Gantin veljekset ottivat yhtiön toiminnan hoitaakseen.

Gantin pukupaidat olivat suosittuja yhdysvaltalaisten miesopiskelijoiden keskuudessa 1960-luvun alussa ja puolivälissä.[citation needed] Paidat tunnettiin kauluksen takaosassa olevasta napista, ripustuslenkistä ja vastalaskoksesta. 1960-luvulla Gant loi Yale Co-op -paidan, joka oli myynnissä vain Yalen yliopiston kampuksen myymälässä. Vuonna 1968 Gantin veljekset myivät yhtiön Consolidated Foodsille, mutta pysyivät yhtiön palveluksessa. Vuonna 1971 yhtiö lanseerasi ensimmäisen urheiluvaatteiden tuotesarjansa ja vuonna 1974 Rugger-merkkinsä. Vuonna 1979 Gantista tuli vaatevalmistaja The Palm Beach Companyn tytäryhtiö ja se lopetti toimintansa New Havenissa.[2]

1981-2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1980/1981 Gant siirtyi kansainvälisille markkinoille, kun Pyramid Sportswear of Swedenille annettiin oikeus suunnitella ja markkinoida Gantia Yhdysvaltojen ulkopuolella. Aluksi Pyramid tarjosi Gant-merkkiä vain Ruotsissa, mutta se laajensi tarjontansa nopeasti kansainväliseksi. Vuonna 1995 Phillips-Van Heusen hankki Gant-merkin Yhdysvalloissa konkurssiin joutuneelta urheiluvaatevalmistajalta nimeltä Crystal Brands, Inc. Vuonna 1997 Gant avasi ensimmäisen liikkeensä Yhdysvalloissa.[3] Phillips-Van Heusen myi Gant-liiketoimintansa vuonna 1999 Pyramid Sportswear of Swedenille 71 miljoonalla dollarilla.

2001–nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyramid Sportswearin – josta tuli Gant Pyramid Aktiebolag – tekemän hankinnan myötä Gantista tuli maailmanlaajuinen merkki. Keväällä 2006 Gantista tuli pörssiyhtiö, ja se oli listattuna Tukholman pörssin O-listalla, kunnes sen osakkeet poistettiin listalta 20. maaliskuuta 2008, kun sen osti sveitsiläinen vähittäismyyntikonserni Maus Frères.[4] Marraskuussa 2010 Gant palasi New Haveniin, jossa se avasi vähittäismyymälän.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gant toimii 70 maassa, ja sen tuotteita on saatavilla 4 000 valikoidulta jälleenmyyjältä ja 583 Gant-myymälästä eri puolilta maailmaa.[5] "House of Gant" -muotimallistot on jaettu kolmeen tuotesarjaan: GANT, GANT Diamond G ja GANT Rugger.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.