Gaetano Orlando

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gaetano Orlando
Henkilötiedot
Syntynyt13. marraskuuta 1962 (ikä 61)
LaSalle, Quebec
Kansalaisuus  Kanada
 Italia
Jääkiekkoilija
Lempinimi Gates
Pelipaikka keskushyökkääjä
Maila oikea
Pituus 177 cm
Paino 83 kg
Pelinumero 23
Pelaajaura
Pääsarjaura 1979–1999
Aik. seurat Rochester Americans (AHL), Buffalo Sabres, HC Merano (ITA), HC Bolzano (ITA), Milano Devils (ITA), AC Milan Hockey (ITA), SC Bern (NLA), HC Lugano (NLA)

Gaetano "Gates" Orlando (s. 13. marraskuuta 1962 LaSalle, Quebec, Kanada on kanadalais-italialainen entinen jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja. Hän oli pelipaikaltaan sentteri ja kätisyydeltään right, eli pelasi oikealta puolelta. Orlando on Buffalo Sabresin kahdeksannen kierroksen varaus vuodelta 1981.

Ura seurajoukkueissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orlando aloitti Quebecin provinssin QMJHL-juniorisarjassa kaudella 1979-80. Hän edusti tuolloin Montreal Juniors-seuraa. Junioriura Kanadassa jäi kuitenkin vain vuoden mittaiseksi kun hän siirtyi seuraavalle kaudelle rajan eteläpuolle pelaamaan Yhdysvaltain yliopistomestaruus sarjaa itärannikon ECAC konferenssin Providence Collegeen. Yliopistoura kesti neljä kautta, jotka kaikki hän pelasi Providencen joukkueessa yli yhden pisteen ottelukeskiarvolla. Kauden 1983-84 päätteeksi hän pääsi kokeilemaan hänet varanneen Buffalo Sabresin farmijoukkue Rochester Americansin riveihin runkosarjan viimeisiin 11 otteluun ja sen päälle pudotuspeleihin. AHL-debyyttikaudella hän ehti tehdä kahdeksan maalia ja antaa seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Kauden 1984-85 Orlando aloitti AHL:ssa mutta pääsi pelaamaan loppukaudesta 11 ottelua NHL:ssa tehden niissä tehot 3+6. Orlando pelasi myös 5 pudotuspeliottelussa saaden niissä neljä syöttöpistettä. Kauden 1985-86 Orlando pelasi lähes kokonaan NHL:ssa. 60 pelaamassaan ottelussa Orlandon tehot olivat 13+12. Kauden aikana hän kävi AHL:ssa vain kolmen ottelun mittaisella lyhyellä visiitillä. Kaudella 1986-87 vastuuta tuli jälleen vähemmän ja Orlando pääsi pelaamaan NHL:ssa vain 27 ottelussa, valtaosan kaudesta kuluessa AHL:n puolella. Orlando teki sopimuksen Serie A:ssa pelaavan Meranon kanssa kaudesta 1987-88. Kauden päätteeksi hän ehti vielä palaamaan AHL:n Rochesteriin pelaamaan runkosarjan viimeiset 13 ottelua ja niiden päälle pudotuspelit.Tämä kausi jäikin Orlandon viimeiseksi pelikaudeksi Pohjois-Amerikan sarjoissa sillä seuraavaksi kaudeksi hän suuntasi takaisin Italiaan ja HC Bolzanon joukkueeseen. Bolzanossa Orlando pelasi kolme kautta, joista etenkin keskimmäinen oli menestys sekä joukkueelle, että Orlandolle itselleenkin. Joukkue voitti Italian mestaruuden ja Orlando teki pelaamissaan 36 ottelussa 64 maalia ja huimat 126 tehopistettä. Kaudesta 1991-92 lähtien Orlando edusti suurseura Milano Devilsia sekä Italian kansallisessa sarjassa että italialais-itävaltalaisessa Alpenligassa. Kolmen kauden aikana Devils voitti Alpenligan kertaalleen ja oli kerran finaalissa häviävänä joukkueena. Seitsemän Italiassa pelatun kauden jälkeen Orlando lähti etsimään uusia haasteita Sveitsin liigasta. Kaudesta 1994-95 alusta hän teki sopimuksen Berniin jossa pelasi seuraavat neljä kautta. Kauden 1996-97 päätteeksi Orlando pääsi juhlimaan Sveitsin mestaruutta Bernin joukkueen kanssa. Bernin vuosien jälkeen Orlando siirtyi vielä kaudelle 1998-99 Luganoon, jossa voitti toistamiseen Sveitsin mestaruuden joukkueen varakapteenina. Tämän jälkeen oli aika lopettaa ura.

ura maajoukkueessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Orlandolla oli italialaiset sukujuuret eikä hän ollut missään vaiheessa edustanut Kanadan maajoukkuetta, hän sai edustusoikeuden Italian maajoukkueeseen kahden Italiassa pelatun kauden jälkeen. Maajoukkue-debyytti tuli vuoden 1990 B-ryhmän MM-kilpailuissa. Tämän jälkeen Orlando oli useita vuosia Italian maajoukkueen kiintotähti ja Italian vihdoin noustua A-tasolle vuoden 1992 kisoihin, Orlando pelasi kahdeksat perättäiset MM-kilpailut. Näiden lisäksi hän edusti Italiaa vuoden 1994 ja 1998 talviolympialaisissa.

Maajoukkuetilastot

Kilpailut Ot M S Pist PM
WC B 14 7 8 25 8
WC A 46 15 21 36 50
Olympia 11 4 8 12 8

Ura valmentajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo peliuransa viimeisinä vuosina Orlando toimi Italian maajoukkueessa pelaavana apuvalmentajana kolmissa MM-kisoissa. Lopetettuaan peliuransa keväällä 1999 Orlando palasi takaisin Yhdysvaltoihin NAHL-junioriliigassa pelaavan Rochester Jr. Americansin päävalmentajaksi. Vuoden kuluttua hän siirtyi valmentamaan UHL-liigan Adirondack Ice Hawksin joukkuetta kahden kauden ajaksi. Tämän jälkeen hän siirtyi AHL-liigaan Albany River Ratsin apuvalmentajaksi. Kahden Albanyn vuoden jälkeen Orlando lopetti valmentamisen toistaiseksi ja on sen jälkeen työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta New Jersey Devilsin organisaatiossa pelaajatarkkailijana.