Güstrow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Güstrow
vaakuna
vaakuna

Güstrow

Koordinaatit: 53°48′N, 12°11′E

Valtio Saksa
Osavaltio Mecklenburg-Etu-Pommeri
Piirikunta Rostock
Hallinto
 – Pormestari Arne Schuldt
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 70,86 km²
Korkeus 14 m m
Väkiluku 29 215 (31,12,2016)[1]
 – Väestötiheys 439 as./km²

Güstrow'n linna
Güstrow'n tuomiokirkko

Güstrow on kaupunki Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, pohjoisessa Saksassa. Se on noin 30 000 asukkaallaan osavaltionsa seitsemänneksi suurin kaupunki ja Rostockin piirikunnan keskuskaupunki.

Güstrow sijaitsee noin 45 kilometriä etelään Rostockista, Warnow'n sivujoen Nebelin varrella. Nebel on yhteydessä Warnow'hon Bützow–Güstrow-kanavan kautta. Güstrow'n ympäristössä sijaitsee useita järviä ja metsäalueita. Sen naapurikuntiin lukeutuvat Sarmstorf, Plaaz, Glasewitz, Lalendorf, Mühl Rosin, Gutow, Gülzow-Prüzen ja Lüssow.

Nimen alkuperä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimellä Güstrow on polabinkieliset juuret. Se on muotoutunut nimestä Guščerov, missä guščer tarkoittaa liskoa.[2]

Rostockin ruhtinas Heinrich perusti Güstrow'n 1200-luvun ensimmäisellä puoliskolla ja myönsi sille schweriniläiset kaupunginoikeudet. 1300-luvulla Güstrow'sta muodostui Mecklenburgin herttuoiden kesäresidenssi. Mecklenburgin vuoden 1621 jaon jälkeen Güstrow'sta tuli pienen Mecklenburg-Güstrow'n herttuakunnan pääkaupunki. Herttuakunnan viimeinen herttua kuoli vuonna 1695 ja Güstrow'sta tuli osa Mecklenburg-Schwerinin herttuakuntaa.

Güstrow'n ja Bützow'n välinen rautatieyhteyes avattiin vuonna 1850. Yhteyttä pidennettiin vuonna 1867 Neubrandenburgin kautta Strasburgiin Preussin rajalle asti. Vuonna 1882 avattiin Güstrow'n ja Plau am Seen välinen rautatieyhteys ja vuonna 1887 Güstrow'sta avattiin yhteys Schwaaniin. Vuonna 1896 kaupungin liikenneyhteydet paranivat edelleen Bützow–Güstrow-kanavan kautta.

Nähtävyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Raatihuone

Güstrow'n suurimpiin nähtävyyksiin lukeutuu muun muassa Güstrow'n linna. Linna edustaa renessanssiarkkitehtuuria ja se toimi aikoineen mecklenburgilaisten herttuoiden residenssinä. Nykyinen linna on rakennettu 1500-luvulla, mutta linna-alueen historia ulottuu pidemmälle.

Güstrow'n tuomiokirkko (saks. Dom zu Güstrow) edustaa pohjoissaksalaista tiiliarkkitehtuuria. Kirkko sijaitsee kaupungin etelälaidalla ja sen historia ulottuu 1200-luvulle saakka. Sen nykyinen, uusgoottilainen ilme on peräisin 1800-luvun toiselta puoliskolta.

Kaupungissa on myös siellä asuneelle saksalaiselle kuvanveistäjälle ja näytelmäkirjailijalle Ernst Barlachille ja hänen elämälleen perustuvia museoita.

Güstrow on osa Rostockin S-Bahn-kaupunkirautatietä. Kaupungin läheisyydessä sijaitsee myös moottoritie Bundesautobahn 19. Lisäksi kaupunkia halkovat tiet Bundesstraße 103 ja 104.

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Statistisches Amt M-V – Bevölkerungsstand der Kreise, Ämter und Gemeinden 2016
  2. Ernst Eichler: Städtenamenbuch der DDR, s. 125. Leipzig: VEB Bibliographisches Institut Leipzig, 1988.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]