Göransson Arena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Göransson Arena
Göransson Arena on myös Elitserien-joukkueen Sandvikens AIK kotikenttä.
Göransson Arena on myös Elitserien-joukkueen Sandvikens AIK kotikenttä.
Rakennuksen tiedot
Sijainti Ruotsi Sandviken
Koordinaatit 60.3630°N, 16.4610°E
Rakennustyöt aloitettu toukokuu 2007
Avattu 30. toukokuuta 2009
Omistaja Göransson Arena AB
Kenttä 13 000 m²
Kustannukset 210 millionaa kr. (2009)
Arkkitehti Håkan Wikström
Käyttäjät

Sandvikens AIK (jääpallo)

Katsojakapasiteetti

4.000 (Urheilutapahtumat)
10.000 (Konserit)

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Göransson Arena on jääpallohalli ja samalla myös monikäyttöareena Sandvikenissä, Ruotsissa. Hallissa pelaa Ruotsin jääpallon paikallinen pääsarjajoukkue Sandvikens AIK. Lisäksi hallissa on järjestetty syksystä 2009 alkaen Jääpallon maailmancup. Keväällä 2017 hallissa pelataan vuotuiset jääpallon miesten A-sarjan MM-kisat.

Jääpallohallin rakentamisen ensimmäisinä ideoijina olivat vuonna 2004 Lennart Malmkvist, Magnus Muhrén och Per Nilsson. Seuraavana vuonna keskusteluihin tulivat mukaan paikalliset Sandvikin kunta ja suuryritys Sandvik. Työryhmä teki asiasta raportin marraskuuhun 2005 mennessä. Seuraavana vuonna asian selvittelyä jatkettiin, ja keskeiseksi rahoitustahoksi paikallisen Elitserien jääpalloseuran Sandvikens AIK:n, Sandvikenin kunnan ja Sandvik AB:n lisäksi tuli Göransson-säätiö, Sandviken-yrityksen perustajan mukaan nimetty rahasto. Suunnitelmien mukaan areenan tuli olla monikäyttöareena eli jääpallo oli vain osa areenan käytöstä. Muina käyttötarkoituksina tuotiin esille konsertit, ratsastuskilpailut, sirkus ja muut urheiluharjoitukset.

Areenan rakennustyöt käynnistyivät 2007, ja areena oli valmis vihittäväksi toukokuun lopussa 2009. Paikalla järjestettiin avajaisshow, jossa edustettuina olivat sandvikeniläistaustaiset Ruotsin euroviisuedustajat Tomas Ledin ja Malena Ernman sekä Sandviken Big Band, Sandvikenin sinfoniaorkesteri ja jazz-yhtye Jappz. Viihteen puolen seuraava suurtapahtuma oli Eurovision laulukilpailujen Ruotsin karsintojen eli Melodifestivalenin välierät vuonna 2010.

Sandviken AIK aloitti Elitserien-pelinsä syksyllä 2009 Göransson Arenalla. Lisäksi Jääpallon maailmancup on pelattu areenalla syksystä 2009 alkaen. Talvella 2017 Areenalla järjestetään jääpallon miesten A-sarjan MM-kisat.

Halli rakennettiin vuosina 2007-2009. Halli on 105 metriä pitkä ja 65 metriä leveä. Korkeimmasta kohdastaan se on 28,5 metriä korkea.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]