Freestyle slalom

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Freestyle Slalom (suom. pujottelu) on erilaisten temppujen ja kuvioiden tekemistä rullaluistimilla tolppien (engl. cone) kanssa.

Maahan laitetaan suoraan riviin 20 tolppaa 50, 80 tai 120 senttimetrin välein. Näillä on tarkoitus tehdä eri liikkeitä. Kilpailuissa 120 senttimetrin tolppia on rivissä 14 kappaletta.

Lajin juuret juontavat luultavimmin Ranskaan, 1980-luvun ja 1990-luvun taitteeseen. USA:ssa, erityisesti New Yorkissa, laji oli suosittu 1990-luvulla, mutta 1990-luvun loppupuolella lajin harrastajien määrät laskivat runsaasti. Tällä hetkellä laji on taas kasvussa, mutta USA on muun muassa Etelä-Amerikkaa jonkin verran jäljessä. Eritysesti Ranskassa laji on kehittynyt paljon ja siellä on myös eniten lajin harrastajia. Laji on löytänyt jalansijan myös Aasiasta: Kiinassa ja Koreassa on tällä hetkellä paljon taitavia luistelijoita. Myös Venäjällä, Saksassa ja Hollannissa laji on vahvassa kasvussa.

Suomeen laji saapui 1990-luvun alussa, ja silloin aktiivisia harrastajia oli parikymmentä. Laji ei kuitenkaan kehittynyt Suomessa, ja harrastajamäärät laskivat radikaalisti.

Vuonna 2005 kaksi harrastajaa saivat tietoa lajin kehityksestä ja löysivät todella paljon uusia kehittyneempiä temppuja ja harrastajia maailmalta, pääosin Ranskasta. Tällä hetkellä Suomessa ei juuri ole aktiivisia harrastajia. Suurin este lajin kehitykselle Suomessa on vuodenaikojen vaihtelu ja erityisesti talven tuoma noin viiden kuukauden tauko ulkona luistelemiselle. Sisäluisteluhallien puute ei myöskään helpota tilannetta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.