Frans Hiivanainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frans Hiivanainen, omakuva vuodelta 1909.

Frans Teofil Hiivanainen (15. elokuuta 1884 Vaasalähde?10. helmikuuta 1944) oli suomalainen kuvataiteilija. Hiivanainen oli ensimmäisiä suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan maalaustaiteen edustajia. Hän oli vaasalaisen työmiehen poika, jonka vanhemmat olivat lähtöisin Ilmajoelta ja Isostakyröstä. Ensimmäisen näyttelynsä hän järjesti Helsingissä, vaikka työskentelikin suurimman osan ajastaan Vaasassa. Hiivanaisen varhaistuotannon teokset ovat lämpimiä sävyltään mutta niissä on tumma väriasteikko. Piirustuksen ja sommittelun varmuus olivat hänen vahvoja puoliaan. Hiivanaisen varhaistuotanto onkin yhteydessä 1800-luvun naturalismiin.

Hiivanainen opiskeli 1900-luvun alkuvuosina Taideteollisuuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Sen jälkeen hän kuvitti pilalehti Tuulispäätä ja toimitti myöhemmin vaasalaista pilalehti Kulkuria. Pariisin matkallaan 1912 hän sai vaikutteita impressionismista, jolloin hänen otteensa vapautui ja väriasteikko muuttui vaaleaksi ja jopa hehkuvaksi.

Hiivanaisen merkittävimpiä töitä ovat muun muassa Vaasan tyttökoulun satuaiheiset kuvat sekä Nurmon kirkon raamatulliset maalaukset. Hän toimi väliaikaisena piirustuksen opettajana Vaasan lyseossa sekä sen lisäksi Vaasan Taideyhdistyksen opettajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juusela, Pirjo: Näyttelykäsikirja näyttelystä Frans Hiivanainen 1844–1944. Pohjanmaan museo. 1984.
  • Pitkänen, Juho: Rakkaus Vaasaan inspiroi tuntematon taiteilijaa. Ilkka-Pohjalainen. 17.7.2022, s. B10–B11. Artikkelin verkkoversio.