Frank Lewis Marsh

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Frank Lewis Marsh (18. lokakuuta 1899 - 1992) oli amerikkalainen biologi ja kreationismin kehittäjä. Hän oli yksi Creation Research Societyn perustajista.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marsh oli koulutukseltaan sairaanhoitaja. 1940 hän valmistui kasvitieteen tohtoriksi University of Nebraskassa. Marsh oli ensimmäinen adventisti joka sai biologian tohtorin tutkinnon.

Marsh julkaisi omakustanteena kirjan "Fundamental Biology" vuonna 1941. Siinä Marsh kuvasti itseään sanoilla "fundamentalist scientist". Hänen keskeisin väitteensä oli että moderni ihminen rotuineen oli rappeutunut (engl. degeneration) ensimmäisistä luoduista ihmisistä ja varoitti maailmaa kosmisesta sodasta joka käytiin Jumalan ja Saatanan välillä. Marshin keskeinen väite oli että Saatana oli mestari genetiikassa ja kehitteli tältä pohjalta että lajiutuminen ja muut evolutiiviset tapahtumat olivat hänen tapojaan tuhota Jumalan alkuperäinen harmonia.

Samassa kirjassaan Mars loi termin "baramiini" ja rakensi tämän ympärille tieteenalan "baraminologian". Marsh oli varma että ihmiskunta oli yksi baramiini joka oli erikseen luotu, eikä siksi ollut mitään sukua muille elämänmuodoille. Marsh väitti myös että luominen ja evoluutio olivat molemmat testattavissa ja falsifioitavissa, mutta että Jumala vaatisi vähemmän uskoa kuin evoluutio. Marsh oli myös sitä mieltä, että vedenpaisumus selitti geologiset ilmiöt.

Kirjassaan "Evolution or Special Creation?" (1947) Marsh kehitteli ajatustaan pidemmälle ja päätteli että evoluutio oli kriisissä ja pian olisi aika sille että luominen tulisi normaalitieteeksi. Marsh hylkäsi samalla täysin uniformitarianismin ja tätä kautta myös kaikki laskelmat yli 10 000 vuotta vanhasta maasta.

Kirjassaan "Studies in Creationism" (1950), Marsh päätteli että sairaudet olivat Saatanan aikaansaannoksia ja että ne olivat olemassa vasta syntiinlankeemuksen jälkeen. Marsh kehitteli terveysteemaa eteenpäin kirjassaan Life, Man and Time (1957), jossa Marsh ilmoitti että ihmisten elinikä oli dramaattisesti lyhentynyt tulvan jälkeen ja että tämä oli seurausta lihan syönnistä. Tulvaa edeltävä ravinto oli Marshin mukaan ollut terveen tasapainoista ja kasviperäistä.

Kirjassaan "Variation and Fixity in Nature" (1976) Marsh sanoi että kaikki evoluution todisteet olivat todistetta mikroevoluutiosta, ja että baramiinit voivat lajiutua ja sopivat siksi kokonaiskuvaan. Marsh vetosi päättelyssään muun muassa siihen että Raamattu ei sanonut sanaakaan orgaanisesta evoluutiosta, vaan sen sijaan ilmoittaa erityisen luomisen historiallisena tosiasiana.

Marsh kuoli vuonna 1992.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]