Folktandvården

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Folktandvårdenin klinikka Norrköpingissä

Folktandvården (kirjaimellisesti suom. Kansanhammashoito) on valtion omistama terveydenhoitoalan yritys, joka vastaa julkisesta hammashoidosta Ruotsissa. Lapsille ja nuorille tarjotaan ilmainen hammashoito alueellisten viranomaisten kautta 22 ikävuoteen asti Folktandvårdenissa tai yksityisissä hammashoitoloissa, minkä jälkeen potilas maksaa hoitonsa itse korkeakustannussuojaan asti.

Vuonna 2015 ruotsalaisista lapsista ja nuorista noin 95 % ja aikuisista noin 40 % saa säännöllisesti hammashoitoa Folktandvårdenilta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1924 valtiopäivät päätti teettää selvityksen hammashoidosta. Se johti Folktandvårdenin perustamiseen vuonna 1938. Aluksi Folktandvården kattoi vain lasten perushammashoidon mutta on vuosien varrella laajentunut sekä aikuisille että erikoishammashoitoon.

Nykyään kaikilla 21 alueella on yleinen katto-organisaatio.[1]

Frisktandvård[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frisktandvård on Folktandvårdenin palvelusopimus tilauspohjaisesta hammashoidosta, joka perustuu lakiin valtion tukemasta hammashoidosta (SFS 2008:145). Kesäkuussa 2014 yli 600 000 potilaalla on Frisktandvård-hammashoitosopimus.

Frisktandvård sisältää tutkimukset, hammasterveyttä edistävän ja ennaltaehkäisevän hoidon, sairauksien ja kivunhoidon, paikkaukset sekä kiireellisen hammashoidon. Sopimuksen solmimisen yhteydessä potilas sijoitetaan johonkin kymmenestä maksuluokasta. Potilaalle nimettävä omahammaslääkäri tai -hammashygienisti luo henkilökohtaisen, potilaan tilanteeseen perustuvan itsehoitosuunnitelman, jota täydennetään tarvittavilla hammaslääkäri- ja hammashygienistikäynneillä. Sopimuksen hinta vahvistetaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan, ja se voidaan maksaa vuosittain tai kuukausittain.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Om Folktandvården Folktandvården. Viitattu 23.6.2019. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]