FlyBase

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FlyBase
Flybase logo.png
Kotisivu http://www.flybase.org/
Kaupallinen Ei
Tyyppi Tietokanta
Rekisteröinti Vapaaehtoinen
Omistaja Genetics Society of America
Kehittäjä FlyBase Consortium
Nykyinen tila Aktiivinen

FlyBase on Internet-tietokanta joka sisältää bioinformatiivista tietoa banaanikärpäsen ja sen sukulaislajien biologiasta, kehityksestä ja genomista. FlyBase-projektia ylläpitävä tutkijayhteenliittymä koostuu banaanikärpäs- ja tietotekniikka-asiantuntijoista. Tietokantaa ylläpitävät Harvardin yliopisto ja Indianan yliopisto Yhdysvalloissa ja Cambridgen yliopisto Isossa-Britanniassa. Tietokanta on suunnattu tutkimusammattilasille.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FlyBase sisältää valtavat määrät banaanikärpäsestä ja muista Drosophila-suvun lajeista julkaistua geneettistä ja molekulaarista aineistoa, koska lähes kaikki tieteelliset julkaisut vaativat banaanikärpästutkijoita lataamaan tutkimusaineistonsa avoimeen tietokantaan ennen artikkelien julkaisemista. Sivusto sisältää muun muassa DNA-sekvenssien ja mutanttialleelien tietokannan, jossa on tiedot kaikista julkaistuista sekvensseistä ja banaanikärpäsen julkaistu koko genomin sekvenssi.

Tämän lisäksi tietokanta sisältää tiedot tunnetuista geenien toiminnoista, sekä tunnettujen geenituotteiden (yleensä proteiinien) ekspressio- ja ominaisuustiedot. Myös geenimuunneltujen kantojen tiedot ovat saatavilla sivuston kautta: FlyBase sisältää muun muassa erilaisten transposonien ja kloonien tietokannat sekä mahdollisuuden tutkia erilaisten mutanttikantojen kuvauksia ja ominaisuuksia. Sivuston kautta on myös mahdollisuus tilata eri lajien kantoja omaan käyttöönsä. Sivustolle on myös koottu kattava tietokanta kaikesta banaanikärpäskirjallisuudesta ja tieteellisistä julkaisuista viimeisen sadan vuoden ajalta. Tutkijoiden yhteydenpidon helpottamiseksi FlyBase myös ylläpitää vapaaehtoista listaa tutkijoiden yhteystiedoista ja heidän tutkimushistoriastaan.

Geneettisen tiedon ja kirjallisuuden lisäksi sivustolta löytyy myös paljon muuta materiaalia, kuten esimerkiksi ajan tasalla oleva kuvaus Drosophila-lajien taksonomiasta sekä kromosomikarttoja ja -kuvia, kromosomiaberraatiotietokanta ja kuvia ja kaavioita banaanikärpäsen anatomiasta ja kehityksestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.