Fjodor Rokotov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nainen vaaleanpunaisessa puvussa, 1770-luku

Fjodor Stepanovitš Rokotov (ven. Фёдор Степа́нович Ро́котов; 173623. joulukuuta (J: 12. joulukuuta) 1808 Moskova) oli huomattava, muotokuviin erikoistunut venäläinen taidemaalari.

Fjodor Rokotov syntyi Repninin perheelle kuuluneeseen maaorjaperheeseen. Hänen elämästään ei tiedetä paljon. Hän opiskeli Keisarillisessa taideakatemiassa. Ostettuaan itsensä vapaaksi 1750-luvun lopussa hänestä tuli muodikas taidemaalari.

Vuonna 1765 Rokotov valittiin akateemikoksi, mutta hän ei opettanut kauan, koska se haittasi hänen työskentelyään. Hän palasi Moskovaan vuonna 1765, jossa asui loppuelämänsä. Siellä hän sai paljon tilauksia tullen yhdeksi aikansa parhaista muotokuvamaalareista.

Hänen tunnetuimmista töistään yksi on Aleksandra Struiskajan muotokuva, jota joskus sanotaan Venäjän Mona Lisaksi; ja eittämättä tunnetuimmat 1700-luvun venäläiset maalaukset; Kreivitär Elisabeth Santin muotokuva (1785) ja Nainen vaaleanpunaisessa puvussa (1770-luku).

Rokotov vältti maalaamasta virallisia muotokuvia, joissa oli paljon koristeita. Sen sijaan hän oli yksi ensimmäisistä venäläisistä psykologista muotokuvamaalausta edistäneistä taidemaalareista, joka kiinnitti huomion optisiin ja tunnelmallisiin tehokeinoihin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fjodor Rokotov.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fyodor Rokotov