First Rays of the New Rising Sun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
First Rays of the New Rising Sun
Jimi Hendrix
Studioalbumin First Rays of the New Rising Sun kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1968-1970
 Julkaistu 22. huhtikuuta, 1997
 Tuottaja(t) Jimi Hendrix, Eddie Kramer, Mitch Mitchell ja John Jansen
 Tyylilaji Rock
 Kesto 69.37
 Levy-yhtiö MCA Records
Jimi Hendrixin muut julkaisut
Band of Gypsys
1970
First Rays of the New Rising Sun
1997

First Rays of the New Rising Sun on yhdysvaltalaisen rock-kitaristi Jimi Hendrixin postuumisti julkaistu levy, jonka kappaleet ovat peräisin hänen kesken jääneeltä albumiltaan. Levyn sävellysmateriaali on äänitetty vuosina 1968 - 1970. Ennen kuolemaansa Hendrix suunnitteli tupla- tai mahdollisesti jopa tripla-LP-levyä. Albumin nimeksi harkittuja vaihtoehtoja olivat ainakin First Rays of the New Rising Sun, Straight Ahead ja Both Ways.

Albumin julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumille aiottua materiaalia julkaistiin jo 1970-luvulla useille eri levyille hajotettuna. Näistä tärkein oli ensimmäinen, Cry of Love (1971). Avustavina tuottajina toimineet rumpali Mitch Mitchell ja Eddie Kramer tekivät Cry of Loven kappaleisiin pian Hendrixin kuoleman jälkeen vain ne muutokset, joista oli keskusteltu aiemmin (lähinnä lopulliset miksaukset). Sopimussyistä Cry of Lovelta kuitenkin puuttui useita tärkeitä kappaleita. Osa keskeneräisen levyn kappaleista oli jo sovittu laitettavaksi Rainbow Bridge -nimiselle levylle, joka julkaistiin samoihin aikoihin. Vasta vuonna 1997 materiaalista koottiin edustava yhden albumin kokonaisuus Hendrixin perikunnan saatua oikeudet päättää asioista.

Aiemmin markkinoilla ollut levy Voodoo Soup (1995) sisälsi samaa materiaalia, jota oli kuitenkin editoitu voimakkaasti, mikä aiheutti närää Hendrixin musiikin kuuntelijoiden parissa.

Albumin kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyn kappalejärjestyksessä on hyödynnetty Hendrixin jälkeensä jättämiä muistiinpanoja. First Rays of the New Rising Sun on kuitenkin keskeneräinen työ. Monet albumin kappaleista ovat enemmän tai vähemmän valmiita, mutta joukkoon mahtuu myös viimeistelemättömiä sävellyksiä. "Belly Button Window" on pelkkä demonauha. "Hey Baby" on vasta alustava otto, joka olisi mahdollisesti tehty kokonaan uusiksi. Instrumentaalikappale "Beginnings" on niin ikään jäänyt työstämisvaiheeseen. Woodstockissa Hendrix soitti kappaleesta sovituksen, jossa on pidempiä, kakkoskitaristina toimineen Larry Leen soittamia osuuksia. "Drifting"-kappaleeseen oli Hendrixin kanssa suunniteltu joko uutta kitararaitaa tai sitten vibrafoniraitaa. Kitaristin kuoleman jälkeen päädyttiin jälkimmäiseen ratkaisuun.

Eräät Hendrixin albumille aikomat kappaleet ovat niin keskeneräisessä tilassa, ettei niitä haluttu julkaista vuoden 1997 First Rays -albumilla. Useita tällaisia kappaleita on kuitenkin sittemmin julkaistu albumeilla South Saturn Delta (1997) ja Valleys of Neptune (2010). Aikaisemmin, 1970- ja 1980-luvuilla, oli julkaistu useita albumeja, joilla keskeneräisiksi jääneitä tai Hendrixin hylkäämiä kappaleita oli yritetty viimeistellä laajamittaisilla editoinneilla. Näiden viimeksi mainittujen levyjen tasoa on useimmiten pidetty vaatimattomana tai jopa ala-arvoisena, ja monien mielestä ne halvensivat Hendrixin musiikillista perintöä.

Hendrixin kiertueohjelmistoon keskeneräiseltä levyltä ehtivät päätyä ainakin "Izabella", "Hey Baby (New Rising Sun)", "In From the Storm", "Straight Ahead", "Room Full of Mirrors" ja "Freedom". "Dolly Dagger" -kappaleesta suunniteltiin promootiovideota, joka viimeisteltiin 1990-luvulla. "Ezy Ryder" tehtiin Easy Rider -elokuvan innoittamana. Itse elokuvassa on Hendrixin musiikkia, mutta tämä kyseinen kappale tehtiin vasta elokuvan jälkeen. "My Friend" tehtiin jo vuonna 1968 Electric Ladyland -levyn aikoihin, eikä Hendrix tiettävästi ollut aikeissa sisällyttää sitä First Rays -albumilleen. Monille Hendrixille ihailijoille läheinen kappale on runollinen balladi "Angel", joka kertoo Hendrixin nuorena kuolleesta äidistä.

Kappaleessa "Room Full of Mirrors" on etualalla efektilaitteiden käyttö. "Hey Baby (New Rising Sun)" on pitkän intronsa vaikutuksesta tunnelmaltaan ja sanoituksiltaan voimakas. "Straight Ahead", "Freedom" ja "Izabella" ovat funkia, jossa on mukana yhteiskunnallinen sanoma. "Freedom" käsittelee huumeita ja blues-sointukaavan päälle rakennetun "Izabellan" sanoitukset viittaavat Vietnamin sotaan. "Earth Bluesissa" sanomalle haetaan tukea gospel-vaikutteista. "Belly Button Window" -kappaleen taustalla oli rumpali Mitchellin tuleva lapsi ja keskustelu abortista.

Albumin rumpalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buddy Miles soittaa rumpuja kappaleissa "Room Full of Mirrors", "Ezy Ryder" ja "Izabella". Joissakin painoksissa "Izabellan" rumpaliksi on merkitty virheellisesti Mitchell. Miles oli alun perin rumpalina kappaleessa "Stepping Stone", mutta Hendrix käski Mitchelliä nauhoittamaan uuden rumpuraidan.

Albumin nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levy on saanut nimensä Arthur C. Clarken kirjan Marsin aamunkoitto inspiroimana. Kirjassa Jupiterin kuu muutetaan uudeksi auringoksi lämmittämään Marsia. Kappaleessa "Hey Baby (New Rising Sun)" mainitaan "Jupiter-aurinko" ja levyn nimi mainitaan kappaleessa "Izabella".

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Freedom" – 3:27
 2. "Izabella – 2:50
 3. "Night Bird Flying" – 3:50
 4. "Angel" – 4:22
 5. "Room Full of Mirrors" – 3:20
 6. "Dolly Dagger" – 4:44
 7. "Ezy Ryder" – 4:09
 8. "Drifting" – 3:48
 9. "Beginnings" – 4:13
 10. "Stepping Stone" – 4:12
 11. "My Friend" – 4:36
 12. "Straight Ahead" – 4:42
 13. "Hey Baby (New Rising Sun)" – 6:04
 14. "Earth Blues" – 4:21
 15. "Astro Man" – 3:34
 16. "In From the Storm" – 3:41
 17. "Belly Button Window" – 3:36

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cry of Love -kiertueen yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Buddy Miles - rummut ("Izabella", "Room Full of Mirrors", "Ezy Ryder"), taustalaulu
 • Paul Caruso - huuliharppu ("My Friend")
 • Ghetto Fighters (Arthur & Albert Allen) - taustalaulu ("Freedom", "Izabella", "Stepping Stone")
 • Emmeretta Marks - taustalaulu ("In from the Storm")
 • James Mayes - rummut ("My Friend")
 • The Ronettes - taustalaulu ("Earth Blues")
 • Stephen Stills - piano ("My Friend")
 • Juma Sultan - lyömäsoittimet ("Freedom", "Dolly Dagger", "Beginnings", "Hey Baby", "Earth Blues", "Astro Man")
 • Steve Winwood - taustalaulu ("Ezy Ryder")
 • Chris Wood - taustalaulu ("Ezy Ryder")