Finland (laulu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Finland on Suomesta kertova brittiläisen Monty Python -komediaryhmän humoristinen musiikkikappale, jonka on kirjoittanut Michael Palin ja sovittanut John Du Prez. Palinin laulama ja Brian Willoughbyn kitaralla säestämä kappale julkaistiin ensimmäisen kerran albumilla Monty Python’s Contractual Obligation Album vuonna 1980 ja se sisältyy myös vuoden 1989 kokoelma-albumiin Monty Python Sings.

”Finland” on olevinaan intohimoinen ylistyslaulu Suomelle vierailukohteena, mutta siinä mainitut syyt käydä Suomessa eivät ole Suomelle erityisiä eivätkä kovin jännittäviäkään. Sanojen mukaan Suomessa on ”uljaita vuoria” ja korkeita puita, ja ajanvietteet, joita laulun kertoja haluaa Suomessa tehdä, ovat ponivaellus, leirintä ja television katselu sekä aamiaisen, päivällisen ja lounaan syöminen, joten ”Suomella on kaikki” (”Finland has it all”). Laulussa myös sanotaan, että matkailijoilla on ikävä tapa jättää Suomi huomiotta, koska sitä pidetään huonompana vaihtoehtona Belgialle.

Palin nähdään laulamassa ”Finland”-laulua vieraillessaan Suomessa matkailuohjelmassaan Navalta navalle vuonna 1992. John Du Prez’n säveltämä ja Eric Idlen kirjoittama Monty Python -musikaali Spamalot alkaa ”Finland”-laulun vaihtoehtoisella versiolla, jonka lopussa historioitsija huomauttaa, että aiheena onkin Englanti (England).