Rauta(III)kloridi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ferrikloridi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ferrikloridi

Iron(III) chloride hexahydrate.jpg

Tunnisteet
Muut nimet Rautakloridi
Rautatrikloridi
Rauta(III)kloridi
CAS-numero 7705-08-0
Ominaisuudet
Molekyylikaava FeCl3
Moolimassa 162,2 (vedetön)
Ulkomuoto Kellertävää kiteistä jauhetta tai kokkareita
Tiheys 2,9 g/cm³
Liukoisuus veteen Liukenee veteeen

Rauta(III)kloridi eli ferrikloridi (FeCl3) on rauta- ja kloridi-ionien muodostama ioniyhdiste. Aine on kuivana kellertävää kidemäistä jauhetta tai kokkareita ja liukenee veteen. Ferrikloridi on melko tahraavaa. Yhdisteestä käytetään myös nimiä rautakloridi ja rautatrikloridi. Ferrikloridissa rauta on hapetusluvulla +III.

Rauta(III)kloridia valmistetaan romuraudan ja kloorikaasun välisellä reaktiolla tai liuottamalla raudan oksideja tai karbonaatteja suolahappoon. Valmistuksessa voidaan myös hyödyntää esim. terästeollisuuden sivuvirtoja. Hapetuksessa kolmiarvoiseksi on kloorin sijaan mahdollista käyttää esimerkiksi happea tai vetyperoksidia.

Ferrikloridia käytetään yleisesti vedenpuhdistuksessa ja jätevedenpuhdistuksessa saostuskemikaalina sekä viemäriverkostojen hajunpoistoon, kuten myös useissa reaktioissa, esim. klooraus-, Friedel–Crafts-alkylointi- ja Friedel–Crafts-asylointireaktioissa sekä piirilevyjen syövytykseen.[1][2]

Suomessa ferrikloridia valmistaa Voda Nordic Oy Raahessa. Ruotsissa sekä muualla Euroopassa ferrikloridia valmistaa mm. Kemira.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. E. M. Karamäki: Epäorgaaniset kemikaalit, s. 240. Kustannusliike Tietoteos, 1983. ISBN 951-9035-61-3.
  2. Egon Wildermuth, Hans Stark, Gabriele Friedrich, Franz Ludwig Ebenhöch, Brigitte Kühborth, Jack Silver & Rafael Rituper: Iron Compounds, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, John Wiley & Sons, New York, 2000. Viitattu 11.07.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.