Fernandina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Galápagossaarten Fernandinaa. Fernandina on myös Kolumbuksen antama nimi Bahamasaarten Long Island -saarelle.
Fernandina

Fernandina satellittikuvassa Isabelan länsipuolella.

Sijainti
Saariryhmä
Korkein kohta
1 476 m
Pinta-ala
642 km²
Väestö
Asukasluku
asumaton
Kartta

Fernandina on yksi Galápagossaarten saarista. Se on läntisin saarista ja pinta-alaltaan kolmanneksi suurin. Fernandina on asumaton. Saarta hallitsee noin 1 500 metriä korkea aktiivinen tulivuori.

Aktiivisen tulivuoritoiminnan takia Fernandinalla ei ole paljon kasveja, ja se näyttää harmaalta. Eläimistä saarella asuu erityisesti suuria merileguaaniyhdyskuntia. Lisäksi saarella asuu mm. galapagosinmerimetsoja ja galapagosinpingviineja.[1] Fernandinalla on myös endeeminen jyrsijälaji Nesoryzomys fernandinae.[2]

Fernandinalla sijaitseva La Cumbre on purkautunut useasti. Sen huipulla on 6,5 kilometriä leveä kaldera, joka on noin 800 metriä syvä. Vuoden 1968 purkaus aiheutti kalderan pohjan pettämisen, ja sen romahtamisen parilla sataa metriä nykyiseen syvyyteensä. Kalderan romahtaminen aiheutti myös maanjäristyksiä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fernandina Galapagos Online. Viitattu 3. kesäkuuta 2009. (englanniksi)
  2. Tirira, D., Dowler, R., Boada, C. & Weksler, M: http://www.iucnredlist.org/details/14707 IUCN Red List of Threatened Species. 2008. IUCN. Viitattu 3. kesäkuuta 2009. (englanniksi)
  3. Fernandina Island galapagos-islands.com. Arkistoitu 6.10.2008. Viitattu 3. kesäkuuta 2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.