Fahd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fahd ibn ʿAbd al-ʿAzīz al-Saʿūd
Saudi-Arabian kuningas
Saudi-Arabian pääministeri
Valtakausi 13. kesäkuuta 19821. elokuuta 2005
Edeltäjä Khalid
Seuraaja Abdullah
Syntynyt 16. maaliskuuta 1921
Riad, Nejdin sulttaanikunta
Kuollut 1. elokuuta 2005 (84 vuotta)
Riad, Saudi-Arabia
Lapset
  • Faisal bin Fahd
  • Khaled bin Fahd
  • Muhammad bin Fahd
  • Saud bin Fahd
  • Sultan bin Fahd
  • Abdul Aziz bin Fahd
Suku Saud
Isä Ibn Sa’ud
Äiti Hussa bint Ahmed Al Sudairi
Uskonto sunnalaisuus

Fahd ibn ʿAbd al-ʿAzīz al-Saʿūd (arab. فهد بن عبد العزيز آل سعود‎, Fahd ibn ‘Abd al-‘Azīz ’Āl Sa‘ūd, luultavasti 1923 Riad1. elokuuta 2005) oli Saudi-Arabian kuningas ja pääministeri vuodesta 1982 veljensä, kuningas Khaledin kuoleman jälkeen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fahd oli vanhin Saudi-Arabian perustajan kuningas Abd-ul-Aziz III:n (Ibn Saud) ja hänen lempivaimonsa, Hassa bint Ahmadi al-Sudayrin seitsemästä pojasta. Hän aloitti hallintotehtävänsä veljensä Feisalin, silloisen ulkoministerin alaisena. He olivat mukana allekirjoittamassa YK:n peruskirjaa 1945. 30-vuotiaana Fahdista tuli koulutusministeri ja 1962 sisäministeri. Feisal nousi valtaistuimelle 1964. Kun Khaledista tuli kuningas veljensä murhan jälkeen 1975, Fahdista tuli kruununprinssi ja varapääministeri.

Noustuaan kruununprinssiksi Fahd yritti muuttaa mainettaan vakavampaan suuntaan. Nuorempana hän oli ollut taipuvainen uhkapeleihin. Hänestä tuli kuningas Khaledin kuoltua 1982.[1]

Fahd osallistui hallintokautensa alkuvuosina Lähi-idän ja kansainvälisiin asioihin edeltäjiään enemmän. Hän pyrki välittämään 15-vuotista Libanonin sisällissotaa. Vuonna 1981 hän suunnitteli rauhansuunnitelman, jonka Arabiliitto otti käyttöön. Fahd liittoutui 1990 läheisesti Yhdysvaltojen kanssa Irakin vallattua Kuwaitin, ja salli sotilastukikohdan perustamisen Saudi-Arabiaan. Toisaalta ääri-islamilainen Saudi-Arabia tuki mm. Talibania ja tunnusti sen hallinnon. Persianlahden sodan jälkeen maassa järjestäytyi ensi kerran yksinvaltaa ja kuningashuonetta arvosteleva oppositio.

Fahd kärsi vakavan sairauskohtauksen marraskuussa 1995 ja estyi hoitamasta tehtäviään. Tämän jälkeen hänen velipuolensa, kruununprinssi Abdullah, toimi käytännössä maan valtionhoitajana.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. toukokuuta 2005 hallitus ilmoitti Fahdin joutumisesta sairaalaan ja ilmoitti hänen tilansa olevan vakava. Lopulta 1. elokuuta Saudi-Arabian televisio ilmoitti kuninkaan kuolleen. Kruununprinssi Abdullah nimitettiin virallisesti uudeksi kuninkaaksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Khaled
Saudi-Arabian kuningas
19822005
Seuraaja:
Abdullah
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.