Fafnir

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo mytologisesta hahmosta, sarjakuvahahmosta katso Fafnir (sarjakuvahahmo), automerkistä Fafnir (auto).
Arthur Rackham: Sigurd tappaa Fafnirin.

Fafnir tai Fafner on skandinaavisessa mytologiassa esiintyvä lohikäärme. Fafnir oli alun perin voimakas kääpiö Fafne, joka muuttui lohikäärmeeksi voidakseen paremmin vartioida anastamaansa aarretta.

Völsunga-saagassa kerrotaan, että Hreithmar vaati jumalilta maksua menettämästään pojasta. Odin maksoi Hreithmarille verirahana suuren kasan kultaa, mutta kirosi aarteen. Hreithmarin toinen poika Fafne surmasi isänsä saadakseen kullan itselleen. Murhattuaan isänsä Fafne muuttui lohikäärmeeksi. Myöhemmin Fafnen veli seppä Regin suostuttelee kasvattipoikansa Sigurdin tappamaan Fafnirin. Sigurd kaivaa kuopan Fafnirin kulkureitille ja piiloutuu sinne. Fafnirin kulkiessa purolle Sigurd työntää miekan pedon vatsaan. Regin aikoo kuitenkin tappaa Sigurdin ja anastaa aarteen, mutta Sigurd saa tästä vihiä maistettuaan lohikäärmeen verta ja opittuaan ymmärtämään lintujen puhetta. Linnut varoittavat Sigurdia, ja Sigurd tappaa Reginin.[1] Sigurd myös kylpee lohikäärmeen veressä, sillä tietäjä on neuvonut, että kylpeminen veressä tekee haavoittumattomaksi.

Richard Wagnerin oopperassa Nibelungin sormus lohikäärme esiintyy nimellä Fafner, ja on alun perin jättiläinen eikä kääpiö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fafnir Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 18.3.2015. englanti