Eväs

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karjalanpiirakka on suomalainen perinteinen eväsruoka.

Eväs tarkoittaa esimerkiksi piknikille, kouluun tai työhön mukaan otettavaa valmista ruokaa. On tavallista käyttää sanaa kokonaisuuteen viittaavassa monikkomuodossa eväät. Etenkin sanan yksikkömuoto eväs voi tarkoittaa yksittäistä annosta, johon mahdollisesti sisältyy useita osia eri ruoka-aineryhmistä. Eväitä voidaan ajatella isompana kokonaisuutena, mukaan otettuina muonavaroina (provianttina) kutenselvennä sanonnassa: "Ei erämies kairaan kuole, vaikka kotieväät loppuisivatkin."[1]

Tilanteesta riippuu, sisältyykö eväisiin myös juoma. Pyynti- ja agraarikulttuureissa eväsjuomana on ollut (lähde)vesilähde?. Perinteisesti on ajateltu, ettei vettä tai muuta juomaa kuljeteta mukana painon ja tilan säästämiseksi, jos ympäristö tarjoaa sen.

Perinteisiä eväitä ovat muun muassa voileivät, hedelmät ja erilaiset salaatit. Suomalaisia perinteisiä eväsruokia edustavat esimerkiksi kalakukko ja karjalanpiirakat.

Eväät liittyvät koulunkäyntiin sellaisissa kulttuureissa, joissa ei ole tapana järjestää kouluruokailua ja jossa ei ole mahdollisuutta palata lounaalle kotiin. Oppilaiden sosiaaliset erot ilmenevät eväiden vertailussa. Työelämässä eväät ovat työpaikkaruokailun edeltäjä tai vaihtoehto.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veikko Haakana: Anteri, Lapin poika. Karisto Oy, 1971.