Euandros Pallantionlainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euandros teoksesta Promptuarii Iconum Insigniorum.

Euandros (m.kreik. Εὔανδρος, lat. Euander, Evander) oli kreikkalaisessa mytologiassa Hermeen ja arkadialaisen nymfin Themiksen poika. Hänen on mainittu olleen myös Ekhemoksen ja Timandran poika.[1] Euandroksen kerrottiin saapuneen nykyisen Rooman alueelle jo 60 vuotta ennen Troijan sotaa ja perustaneen paikalle Pallantionin kaupungin,[2] joka sai nimensä hänen kotikaupungistaan Arkadian Pallantionista. Siitä olisi saanut puolestaan nimensä Rooman Palatium-kukkula.[3][4]

Euandros toi mukanaan Italiaan ja opetti naapureilleen kirjoitustaidon ja musiikin. Roomalaisessa mytologiassa erityisesti Fabius Pictor korosti hänen avullaan Roomalla olleen jo vanhastaan yhteys kreikkalaiseen kulttuuriin. Hän perusti myös Pan-kultin ja aloitti Lupercalian viettämisen.[5] Hän myös auttoi Aineiasta, jonka isän Ankhiseen hän tunsi jo ajalta ennen Troijan sotaa, taisteluissa rutuleita vastaan.

Vanhimpien traditioiden mukaan Euandros oli myös Ara maxima Herculiksen eli Herakleen suuren alttarin pystyttäjä. Tämä tapahtui Herakleen kunniaksi sen jälkeen kun tämä oli surmannut Cacus-jättiläisen.[6]

  1. Maurus Servius Honoratus: ad Aeneid 8.130 (lat.)
  2. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 8.43.2 (engl. käännös).
  3. Smith, William: ”Pallantium”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. Smith, William: ”Arcadia”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  5. Ovidius: Fasti v.80–110 (engl. käännös).
  6. Vergilius: Aenaid 8.195–279 (engl. käännös).