Eturistisiteen vamma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eturistisiteen vamma tarkoittaa polven eturistisiteen repeämistä. Vamma on melko yleinen, urheiluharrastuksista yleisimmin saatava vaiva.[1] Vamma aiheutuu useimmiten kaatuessa, jolloin kiertyminen ja vääntyminen aiheuttaa eturistisiteen katkeamisen. Vamman taustalla ovat myös ihmisen oman sidekudoksen ominaisuudet, jotka vaikuttavat eturistisiteen repeämistodennäköisyyteen. Naisilla eturistiside on jonkin verran heikompi kuin miehillä[1], ja ikä heikentää sidekudoksia. Eturistisiteen repeämä voidaan hoitaa leikkauksella, jonka jälkeen käydään muutamassa jälkikontrollissa ja fysioterapiassa. Joskus konservatiivinenkin hoito riittää, varsinkin jos ei harrasteta pallopelejä tai muita nopeita jalkojen suunnanvaihtoja vaativia urheilulajeja. Leikkauksen jälkeiseen toipumiseen menee ainakin puoli vuotta, ennen kuin vaativampaa liikuntaa voi harrastaa.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoito aloitetaan kyynärsauvoilla, kylmäpusseilla ja kipulääkityksellä. Myöhemmin mennään leikkaukseen, tosin ennen sitä on pidettävä huolta reisilihaksen ja koukistajien voimista. Leikkauksen jälkeen jatketaan kuntoutusjaksolla, joka sisältää muun muassa reisilihasharjoitteita. Kuntoutusjakson tavoite on asentotunnon ja voiman palautus jalkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Piia Suomalainen, Petri Sillanpää ja Timo Järvelä: Eturistisiderepeämän hoito. Duodecim, 2014, 130. vsk, nro 5, s. 489-494. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.