Ettore Sottsass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Casablanca kirjahylly, 1981.

Ettore Sottsass (14. syyskuuta 1917 Innsbruck, Itävalta31. joulukuuta 2007 Milano, Italia) oli italialainen muotoilija ja arkkitehti, joka vaikutti varsinkin modernismin murrosaikana 1960-luvulta 2000-luvun loppuun. Hän suunnitteli muun muassa huonekaluja, koruja, lasiesineitä, valaisimia ja toimistolaitteita.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sottsass syntyi Itävallassa ja varttui Milanossa, jossa hänen isänsä toimi arkkitehtina. Hän valmistui arkkitehdiksi Torinossa vuonna 1939. Hän palveli sodan aikana Italian armeijassa ja vietti suurimman osan sota-ajasta keskitysleirillä Jugoslaviassa.

Palattuaan kotiin vuonna 1947 hän perusti arkkitehti- ja muotoilutoimiston Milanoon. Sottsass suunnitteli uransa alussa pitkään Olivettille toimistovälineitä ja huonekaluja. Hän matkusteli 1960-luvulla Yhdysvalloissa ja Intiassa. Tämän ajan huipentuma oli kuuluisaksi tullut Olivettin matkakirjoituskone Valentine (1969). Samaan aikaan Sottsass suunnitteli myös esineitä, joissa hän ilmaisi henkilökohtaisia kokemuksiaan matkoiltaan. Niiden joukossa oli muun muassa alttarin kaltaisia keramiikkaveistoksia ja ”Superboxeja”, radikaaleja veistoksellisia eleitä, joita esitettiin kaupallisten kulutustavaroiden ohella eräänlaisina julkilausumina. Ne oli laminoitu voimakkain, yksinkertaisin värein. Niitä on pidetty myöhemmin (1981) perustetun Memphis-ryhmän edeltäjinä. Näihin aikoihin Sottsass sanoi, että ei halua tehdä enää kulutustavaroita, koska oli selvä, että kulutustavara-asenne oli melko vaarallinen.

Sottsass tunsi luovuutensa jäykistyvän yritysten parissa työskennellessä. 1970-lukua luonnehtivatkin kokeelliset yhteistyöt nuorempien muotoilijoiden ryhmittymien, kuten ”Superstudion” ja ”Archizoomin” kanssa. Yhteistyö kulminoitui 1980-luvun alussa Memphis-ryhmän perustamiseen. Ryhmän puitteissa syntyneet värikkäät ja ironiset esineet olivat hyvin erilaisia verrattuna Sottsassin aikaisempiin, tiukemmin modernistisiin töihin. Niitä tervehdittiin postmodernismin tyypillisinä esimerkkeinä muotoilussa ja taiteessa. Sottsass kuvasi tilannetta vuonna 1986 Chicago Tribunessa julkaistussa artikkelissa:

”Memphis on kuin hyvin voimakas huume. Sitä ei voi ottaa liikaa. Mielestäni ei pitäisi käyttää pelkästään Memphisin tuotteita: se on kuin söisi pelkästään kakkua.”

Memphisin perustamisen aikoihin Sottsass perusti myös oman muotoilutoimiston nimeltä Sottsass Associati. Se antoi mahdollisuuden suunnitella suurmuotoisempaa arkkitehtuuria ja muotoilla suurille kansainvälisille teollisuuslaitoksille. Toimistossa työskenteli useita myöhemmin kuuluisaksi tulleita muotoilijoita. Sottsass Associatilla on nykyisin toimistot Lontoossa ja Milanossa.[1]

Sottsassin muotoilua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ettore Sottsass Design Museum. 2006. Design Museum. Viitattu 30.12.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ettore Sottsass.
  • Ettore Sottsass Design Technology. The Design Technology Department. Viitattu 30.12.2011. (englanniksi)
  • Ettore Sottsass, About this artist The Collection. The Museum of Modern Art. Viitattu 30.12.2011. (englanniksi)
  • Search the Collections (Ettore Sottsas haku) V&A. V&A. Viitattu 30.12.2011. (englanniksi)
  • Ettore Sottsass Designer of the World, Château de Montsoreau-Museum of Contemporary Art, 2017 [1]