Etelänkiilavanga

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etelänkiilavanga
Vanga.de.lafresnaye2.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Vangat Vangidae
Suku: Kiilavangat Xenopirostris
Laji: xenopirostris
Kaksiosainen nimi
Xenopirostris xenopirostris
(Lafresnaye, 1850)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Etelänkiilavanga Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Etelänkiilavanga Commonsissa

Etelänkiilavanga (Xenopirostris xenopirostris) on endeemisenä Madagaskarin saarella tavattava vangoihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan etelänkiilavanga on noin 24 cm. Päästään laji on musta ja koiras on selästään musta naaraan ollessa harmaa. Vatsastaan ja rinnastaan lintu on valkoinen. Nuoret etelänkiilavangat muistuttavat naarasta, mutta höyhenpuvussa on myös ruskeaa raidoitusta. Etelänkiilavangan nokka on suurikokoinen ja väriltään harmaa. Ulkonäöltään laji muistuttaa madagaskarinkäpinkäistä, mutta on sitä kookkaampi ja madagaskarinkäpinkäisen vatsa on harmaa.[2]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelänkiilavangaa tavataan Madagaskarin eteläkärjestä. Linnun elinympäristöä ovat alankomaiden puolikuivat pensaikot ja vastaavat kasvillisuusalueet. Etelänkiilavangat liikkuvat yleensä pareittain ja liittyvät sekaparviin. Ravintonaan laji käyttää hyönteisiä ja hyönteisten toukkia, joita lintu etsii kuolleista puista repimällä kuorta pois nokallaan.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Xenopirostris xenopirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.3.2014. (englanniksi)
  2. a b Ian Sinclair, Olivier Langrand: Birds of the Indian Ocean Islands, s. 160. Struik, 2004. ISBN 9781868729562. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 9.1.2011). (englanniksi)
  3. Nick Garbutt, Hilary Bradt, Derek Schuurman: Madagascar wildlife: a visitor's guide, s. 92. Bradt Travel Guides, 2008. ISBN 978-1-84162-245-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 9.1.2011). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.