Frédéric de Lafresnaye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frédéric de Lafresnaye, piirros

Nöel Frédéric Armand André de Lafresnaye (24. heinäkuuta 1783, Chateau de La Fresnaye, Falaise14. kesäkuuta 1861) oli ranskalainen lintutieteilijä, keräilijä ja paroni.

Lafresnayen suku oli aristokratiaa. Jo nuorena hän kiinnostui luonnonhistoriasta, erityisesti entomologiasta. Saatuaan lahjaksi kokoelman eurooppalaisia lintuja hän menetti sydämensä linnuille.

Lafresnaye kuvaili ja nimesi lukuisia lintulajeja, useita yhdessä Alcide d'Orbignyn kanssa, kuten isojuovanapsijan. Hän keräsi laajan, noin 8 000:n linnunnahan kokoelman kotiinsa. Hänen kuoltuaan kokoelman osti amerikkalainen keräilijä Henry Bryant, joka puolestaan lahjoitti sen Bostonin luonnonhistorialliselle seuralle. Kokoelma siirrettiin Vertailevan eläintieteen museoon Harvardin yliopistoon Cambridgeen vuonna 1914.

Hänen kunniakseen on nimetty ainakin 3 lintulajia, samettikolibri Lafresnaya lafresnayi (Boissonneau, 1840), viidakkoraitatikkanen Picumnus lafresnayi (Malherbe, 1862) ja kanakkiluhtakana Gallirallus lafresnayanus (Verreaux & Des Murs, 1860).