Etelä-Hwanghae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Hwanghaen maakunta
황해남도
Hwanghaenam-do
Haejun kaupunkia
Haejun kaupunkia
Maakunnan sijainti Pohjois-Koreassa
Maakunnan sijainti Pohjois-Koreassa
Valtio Pohjois-Korea
Alue Hwanghae
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Haeju
Pinta-ala 8 002[1] km²
Väkiluku (2008) 2 310 485[1]
 – väestötiheys 288,7[1] as./km²

Etelä-Hwanghaen maakunta (kor. 황해남도, Hwanghaenam-do, hanja 黃海南道, McCune‑Reischauer Hwanghaenam-do) on yksi Pohjois-Korean maakunnista. Se sijaitsee maan lounaisosassa Keltaisenmeren rannikolla. Etelä-Hwanghaessa on vuoden 2008 väestönlaskennan mukaan 2 310 485 asukasta ja sen pinta-ala on 8 002 neliökilometriä. Maakunnan pääkaupunki on Haeju.[1]

Maakunta on osa Haeson aluetta, ja rajoittuu lännessä Keltaiseenmereen, pohjoisessa ja idässä Pohjois-Hwanghaen maakuntaan. Etelässä maakunta rajoittuu osittain Korean demilitarisoituun vyöhykkeeseen, joka sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Korean rajalla.

Etelä-Hwanghaen rannikolla on monia pieniä saaria, joista monet ovat asumattomia. Monia suurimmista saarista, kuten Baengnyeongia hallinnoi Etelä-Korea. Suurimmat saaret, jotka kiistatta kuuluvat Pohjois-Korealle ovat Kirin, Changrin ja Sunwi.

Maakunta, joka ei ole kovin vuoristoinen, on ainutlaatuisen sopiva maatalouteen, ja siitä käytetään myös nimitystä "Pohjois-Korean leipäkori". Suuri osa maasta on omistettu maatalouden käyttöön, ja näin nälänhätä Pohjois-Koreassa maaliskuussa 1990 ei osunut alueelle niin kovaa kuin muissa osissa maata. Tasangoilla viljellään monia lajeja vihanneksia, hedelmiä, viljaa ja riisiä.

Haeju, maakunnan pääkaupunki, on myös suurin satama eteläisessä Pohjois-Koreassa Wonsanin jälkeen. Alueella on myös useita muinaisia hautakumpuja ja kulttuurin muistomerkkejä, kuten Kangsosan buddhalainen temppeli, antiikin kivipagodit, ja Goryeo-aikakauden jäävarasto.

Etelä-Hwanghaen maakunta jakautuu yhteen kaupunkiin (si) ja 19 piirikuntaan (gun).

  1. a b c d North Korea Citypopulation.de. Viitattu 18.8.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:South Hwanghae