Essi Kausalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Essi Kausalainen (s. 1979) on suomalainen performanssi- ja kuvataiteilija, jonka teosten keskeisiä teemoja ovat muun muassa lajienvälinen kommunikaatio[1], kasvit ja kasvitiede, sienirihmastot sekä erilaiset yhteistyön ja yhdessäolon muodot. Kausalainen toteuttaa teoksia mm. esitysten, videon, tekstiilin, tekstin ja äänen keinoin.

Taiteellinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausalainen rakentaa teoksistaan usein seremoniallisia tiloja ja tapahtumia, jotka tutkivat olentojen ja asioiden monimutkaista yhdessäoloa.[2] Kanssaesiintyjinä teoksissa onkin ollut paitsi ihmisiä, myös kasveja, kiviä ja esineitä. Nykytaiteen museo Kiasman tilaustyönä vuonna 2024 toteutetussa teoksessa Hän vihelsi ja kulki huoneesta huoneeksi pääosassa ovat näyttelyvalvojat, jotka valitsevat ja ottavat käyttöönsä Kausalaisen teokseen valmistamia esineitä.[3]

Kausalainen on tehnyt teoksissaan yhteistyötä toisten taiteilijoiden ja muusikoiden, mutta myös tieteentekijöiden kanssa. Esimerkiksi kasviajattelua käsitelleessä teoksessa Volatile Signals (2014) Nykytaidetila Titanikissa Kausalainen työskenteli yhdessä kasvibiologi Matthew Robsonin kanssa. Kasvitutkimuksen ja -filosofian lisäksi pitkäkestoinen performanssi-installaatio ammensi vaikutteita feministisestä tieteentutkimuksesta, kvanttiteoriasta ja Zen-runoudesta.[4] Hakeutumisessa dialogiin tieteentekijöiden kanssa on taustalla Kausalaisen pyrkimys kehittää taiteellista praktiikkaa, jossa ruumiillinen ja aistinvarainen tieto saa tukea toisenlaisista tietämisen tavoista. Hänen mukaansa tiede ja taide ovat erilaisia tapoja artikuloida havaintoja; niiden kielet poikkeavat toisistaan. Yhtenä kiinnostuksen kohteena Kausalaisen taiteellisessa työskentelyssä on ollut juuri kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen tutkiminen.[5]

Kausalaisen teokset juhlistavat tieteen tarinoita ja kertovat hämmästyttäviä faktoja erilaisista olennoista.[6] Luonnontiede ja tutkiminen ovat aiheena myös Kausalaisen Tutkijat-esitystrilogiassa, jonka ensimmäinen osa Barbara ja häntä esitettiin Espoon Tapiolassa vuonna 2023. Innoituksen lähteenä kokeellisessa esityksessä toimi maissin perimää tutkineen sytogenetiikan uranuurtaja Barbara McClintockin (1902-1992) työ, josta McClintock sai tunnustusta kuitenkin vasta vuosikymmeniä myöhemmin.[7] Tutkijat-trilogian toinen osa on Margulis ja muta, joka toteutetaan Pohjoismaisena yhteistyönä.

Turussa vuonna 2023 esitetty The Fossil Record on osa Kausalaisen yhteistyötä chicagolaisen Every House Has a Door -taiteilijaryhmän kanssa ja samalla osa laajempaa Carnival of the Animals -esitysprojektia, joka perustuu ranskalaisen Camille Saint-Saënsin vuonna 1886 säveltämälle 14-osaiselle sävellykselle Eläinten karnevaali. Carnival of the Animals -esitysprojektin jokainen osa esittelee sukupuuttoon kuolleen eläinlajin.[8]

Vuodesta 2010 alkaen Kausalainen on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Helsingissä, Turussa ja Malmössä, ja osallistunut yhteisnäyttelyihin mm. Suomessa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Latviassa. Performansseja ja kokeellisia esityksiä hän on esittänyt vuodesta 2014 lähtien. Vuonna 2015 Kausalainen työskenteli residenssissä Wysing Arts Centre -taidekeskuksessa Cambridgessa.[9] Vuosina 2019-2020 hän toimi kutsutaiteilijana Koneen säätiön ylläpitämässä Saaren kartanon residenssissä Mynämäellä.[10]


Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausalainen on opiskellut performanssia ja esitysteoriaa Turun Taideakatemian Performanssitaiteen koulutusohjelmassa (Crossing Borders in Performing Arts) vuosina 1999-2003 ja Helsingissä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa vuosina 2005-2007.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hän vihelsi ja kulki huoneesta huoneeksi (Helsinki, 2024)
  • The Fossil Record (2023)
  • Broken Aquarium (Chicago, 2022)[11]
  • My Name is Monstera (2019)[12]
  • Untitled (Symbiosis) (2016)
  • Volatile Signals (2014)
  • Mindles mastery (2013)

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuoden 2023 espoolainen ammattitaiteilija

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elfing, Taru,: ”"Writing with Fungi, Contagious", in Katja Hilevaara & Emily Orley (eds.)”, The Creative Critic. Writing as/about Practice., s. 108. Routledge, 2018.
  2. Sic-gallerian verkkosivu sicspace.net.
  3. Kiasman tiedote 13.12.2023. sttinfo.fi.
  4. Titanik-gallerian verkkosivu titanik.fi.
  5. Kausalainen, Essi: "For the love of plants" Mustekala. 29.12.2016.
  6. Kausalainen, Essi: "For the love of plants" Mustekala. 29.12.2016.
  7. Espoon kaupungin verkkosivut espoo.fi.
  8. NPT Biennalen verkkosivu newperformance.fi.
  9. Framen verkkosivu frame-finland.fi.
  10. Koneen säätiön verkkosivu koneensaatio.fi.
  11. Every house has a door -taiteilijaryhmän verkkosivu everyhousehasadoor.org.
  12. Sic-gallerian verkkosivu sicspace.net.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taru Elfing: "Writing with Fungi, Contagious", in Katja Hilevaara & Emily Orley (eds.): The Creative Critic. Writing as/about Practice. London: Routledge, 2018.
  • Aino Frilander: "Kiasman uusi näyttely tekee salivahdeista teoksen tähtiä", Helsingin Sanomat 12.1.2024.
  • Suvi Satama: "Turun performanssifestivaalin avajaisteos kutsui elollisten ja elottomien olentojen välisille rajapinnoille aistikkaita hetkiä tarjoten",Turun Sanomat 6.9.2023.
  • Riikka Niemelä: "Kasviviestintää ja queer-teorioita", Turun Sanomat 4.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]