Erwin Rösener

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erwin Rösener

Erwin Rösener (2. helmikuuta 19024. syyskuuta 1946) oli SS-kenraali (SS-Obergruppenführer), joka järjesti Sloveniassa siviilien joukkoteloituksia. Hänet tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynneissä kuolemansa jälkeen sotarikoksista.

Rösener syntyi Schwertessä, pohjois-Westfalenissa. Hän liittyi natsipuolueeseen ja SA:n ruskeapaitoihin 6. marraskuuta 1926. [1] Rösener anoi Waffen-SS:n jäsenyyttä lokakuussa 1929 ja hakemus hyväksyttiin 1930. Hänet ylennettiin vuosien 1930-1944 välillä 11 kertaa ja hänestä tuli SS-Obergruppenführer ja Waffen-SS- ja poliisijoukkojen kenraali.[1] Rösener oli myös Freundeskreis der Wirtshaft (suom. talouden ystäväpiiri) -ryhmän jäsen. Ryhmä koostui saksalaisista teollisuusmiehistä, joiden tarkoitus oli kerätä varoja "Kolmannen valtakunnan" rotututkimuksiin. Rösener kuului SS-joukkojen komentaja Heinrich Himmlerin lähipiiriin ja sodan lopussa raportoikin suoraan hänelle.

Vuoden 1941 lopusta sodan loppuun SS-joukkojen komentaja Himmler järjesti Rösenerin SS-divisioona Alpenlandiin, jonka alueeseen Slovenia kuului. Lokakuusta 1944 sodan loppuun Rösener oli partisaanivastaisten toimien päällikkönä Ljubljanassa. [1] Hän järjesti siviilien, panttivankien ja sotavankien teloituksia, ja nämä teot johtivat myöhemmin sotarikollisten tuomitsemiseen Nürnbergissä. Rösener työskenteli yhdessä Leon Rupnikin ja piispa Gregorij Rožmanin kanssa partisaanien vastaissa taisteluissa ja antoi määräyksen Slovenian natsimielisten kodinturvajoukkojen perustamiseen 24. syyskuuta 1943.

Rösener pakeni Itävaltaan sodan lopussa, mutta britit pidättivät hänet ja luovuttivat hänet Jugoslaviaan. Hän joutui oikeuteen yhdessä Leon Rupnikin, Gregorij Rožmanin ja monen muun kanssa, ja tuomittiin kuolemaan 30. elokuuta 1946. Rösener hirtettiin 4. syyskuuta 1946 [1] ja haudattiin merkitsemättömään hautaan Ljubljanan Žalen hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d SS-Obergruppenführer & general der Polizei Axis Biographical Research -sivusto. Viitattu 4.1.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Erwin Rösener