Ervin Laszlo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ervin László (synt. 12. toukokuuta 1932 Budapest, Unkari) on unkarilainen systeemi- ja integraaliteoriaan vaikuttanut tieteenfilosofi. Nuorempana hän oli pianisti. László on julkaissut noin 75 kirjaa ja yli 400 artikkelia. Hän on World Futures: The Journal of General Evolution -lehden toimittaja ja kvanttitietoisuuden puolestapuhuja.[1] Kirjoittamisen lisäksi László on nauhoittanut useita pianokonserttoja.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lászlón isä oli suutari ja äiti pianisti. László aloitti pianonsoiton viisivuotiaana ja teki konserttidebyyttinsä yhdeksänvuotiaana Budabestin Synfonisen Orkesterin kanssa. Sodan loputtua hän saapui Yhdysvaltoihin.[2]

László meni naimisiin ruotsalaisen aatelisen Carita Jägerhorn af Spurilan kanssa 16. marraskuuta 1956. Tieteilijä Alexander László on heidän poikansa.lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän perusti 1984 yhdessä Béla H. Bánáthyn, Riane Eislerin, John Corlissin, Francisco Varelan, Vilmos Csanyin, Gyorgy Kampisin, David Loyen, Jonathan Schullin ja Eric Chaissonin kanssa General Evolutionary Research Groupin.[3][4] Kyseinen ryhmä monien alojen tutkijoita ja ajattelijoita tapasi salaa ulkomailla. Heidän tavoitteenaan oli tutkia, voisiko kaaosteorian avulla määritellä uudenlaisen evoluutioteorian, joka voisi toimia väylänä kohti parempaa maailmaa.lähde?

Vastauksena kokemuksiinsa Rooman klubista László perusti Budapestin klubin vuonna 1993. Hänen mukaansa "päähuomio on ihmisten arvojen ja tietoisuuden evoluutiossa, jotka ovat elintärkeitä maailman painopisteiden muuttuessa — kilpajuoksusta rappioon, polarisaatiosta ja tuhosta uusien arvojen ja prioriteettien ajatteluun, kuten myös ohjata nykypäivän muutosta humanismissa, etiikassa ja globaalissa kestävässä kehityksessä".[5]selvennä

Esseessään Stanislav Grof vertasi Lászlón työtä Ken Wilberin työhön: "Wilber linjasi, miltä kaiken teorian tulisi näyttää, mutta László loi kaiken teorian."[6]

Vuonna 2004 julkaistussa kirjassaan Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything László esittää informaatiokentän olevan kosmoksen todellisuuspohja. Käyttäen sanskritin kielen termiä akasha ('avaruus') hän kutsuu tätä informaatiokenttää "akaasikentäksi" tai "a-kentäksi". Hän esittää, että "kvanttityhjiö" (katso Tyhjiötila) on perusenergiaa ja informaatiota kantava kenttä, mikä ei ainoastaan informoi nykyistä universumia, vaan myös kaikkia edellisiä ja nykyisiä universumeja (kollektiivisesti "metaversumeja").lähde?

László kuvailee kuinka tällainen informaatiokenttä voi selittää, miksi universumimme näyttää olevan fine-tuned,selvennä jossa voi muodostua galakseja ja tietoisia elämänmuotoja, ja miksi evoluutio on informoitu- eikä satunnaisprosessi. Hän uskoo, että tämä hypoteesi ratkaisee monet ongelmat, jotka nousevat kvanttifysiikasta, erityisesti epälokaalisuuden ja lomittumisen.lähde?

Lászlón viimeisimmän projektin tulos on yliopisto, jonka opetus perustuu integraaliseen oppimiseen. Yliopisto tarjoaa myös lukiotason opetusta ja jatkuvaan oppimiseen perustuvaa opetusta.lähde?

László on kirjoittanut omaelämäkerran Simply Genius! And Other Tales from My Life, jonka Hay House Publishers julkaisi kesäkuussa 2011.[7]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valikoidut
 • The Systems View of the World: A Holistic Vision for Our Time (Hampton Press, 1996)
 • The Whispering Pond: A Personal Guide to the Emerging Vision of Science (Element Books, Ltd., 1996)
 • Evolution: The General Theory (Hampton Press, 1996)
 • The Connectivity Hypothesis: Foundations of an Integral Science of Quantum, Cosmos, Life, and Consciousness (State University of New York Press, 2003)
 • You Can Change the World: The Global Citizen's Handbook for Living on Planet Earth: A Report of the Club of Budapest (Select Books, 2003)
 • Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything (Inner Traditions International, 2004)
 • Science and the Reenchantment of the Cosmos : The Rise of the Integral Vision of Reality (Inner Traditions, 2006)
 • The Chaos Point: The World at the Crossroads (Hampton Roads, 2006)
 • Quantum Shift in the Global Brain: How the New Scientific Reality Can Change Us and our World [Rochester VT: Inner Traditions, 2008]
 • WorldShift 2012: Making Green Business New Politics & Higher Consciousness Work Together (McArthur & Company, 2009)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ervin Laszlo: Cosmic Symphony: A Deeper Look at Quantum Consciousness 12.4.2010. Huffingtonpost.com. Viitattu 6.5.2014.
 2. Article "Hungarian prodigy" in: Life 24 mei 1948. s. 132-134.
 3. Bela H. Bánáthy: Autoiography: Béla H. Bánáthy whitestag.org. June 2002. Viitattu 19.8.2008.
 4. The General Evolution Research Group thedarwinproject.com. Viitattu 9.9.2009.
 5. László, Ervin: Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything, s. 176. Rochester, Vermont: Inner Traditions, 2004.
 6. Grof, "A Brief History of Transpersonal Psychology", 14
 7. Pitching An Agent: Waterside Productions 17.8.2010. Mediabistro. Viitattu 6.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ervin László