Ken Wilber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ken Wilber
Henkilötiedot
Syntynyt31. tammikuuta 1949 (ikä 75)
Oklahoma City
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Aiheesta muualla
kenwilber.com (englanniksi)
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Kenneth Earl ”Ken” Wilber Jr. (s. 31. tammikuuta 1949) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän opiskeli ensin biokemiaa mutta alkoi myöhemmin tutustua omin päin myös muihin tieteenaloihin ja kirjoittaa muun muassa psykologiasta, filosofiasta, mystiikasta, ekologiasta ja henkisestä kehityksestä.

Wilberin mielestä todellisuus on jäsennettävissä holonien avulla; holoni on todellisuuden osa, joka itsessään muodostaa kokonaisuuden, mutta on myös osa suurempaa, eli korkeamman tason holonia. Näin holonit ovat järjestäytyneet holarkioiksi; jokainen korkeamman tason holoni sisältää kaikki alemman tason osaholoninsa, mutta myös "ylittää" ne, eli on enemmän kuin osiensa summa. Esimerkiksi atomit ovat holoneita, ja molekyylit ovat holarkiassa atomeista seuraavan korkeamman tason holoneita. Molekyylit koostuvat atomeista, mutta molekyyleillä on omat, itselleen tyypilliset ominaisuudet, jotka ovat jotain muuta kuin niiden sisältämien atomien ominaisuudet. Atomit voivat olla olemassa myös ilman molekyylejä, mutta molekyylit eivät voi olla olemassa ilman atomeita.

Samaa katsantokantaa voidaan soveltaa myös ihmisen henkiseen kehitykseen, yhteiskuntaan jne. Wilber katsookin ihmisen olevan kehityksensä puolimatkassa: edettyään tähän mennessä ns. esipersoonallisista vaiheista persoonallisiin, ihmisen kehityksen on seuraavaksi siirryttävä ylipersoonallisille tasoille, joista viitteitä antavat mm. uskonnolliset ja mystiset kokemukset ja paranormaalit ilmiöt. Uuteen vaiheeseen siirtymistä jarruttavana tekijänä Wilber näkee sen, että samaistuessaan suurempaan kokonaisuuteen ihminen joutuu samalla luopumaan nykyisestä, persoonallisesta olemisen muodostaan eli tavallaan "kuolemaan".

Wilberiä on pidetty New Age -liikkeen keskeisenä filosofina, vaikka hän on arvostellut liikettä ankarastikin. Wilber itse katsoo jatkavansa samaa "perennaalisen filosofian" perinnettä, jota ovat edustaneet Platon, Plotinos, Spinoza ja monet itämaiset ajattelijat.

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaiken lyhyt historia. (A Brief History of Everything, 1996). Suomentanut Jakonen, Juha-Pekka. Helsinki: Basam Books, 2009. ISBN 978-952-553-492-4.
  • Rajaton viisaus: Idän ja lännen lähestymistapoja henkilökohtaiseen kasvuun. (No Boundary: Eastern and Western Approaches to Personal Growth, 1979). Suomentanut Jakonen, JP. Helsinki: Basam Books, 2011. ISBN 978-952-573-495-9.
  • Trump ja totuuden jälkeinen maailma. (Trump and a Post-Truth World, 2017). Suomentanut Jakonen, JP. Helsinki: Viisas Elämä, 2018. ISBN 978-952-260-683-9.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ken Wilberistä YLE:n sivuilla yle.fi. Arkistoitu 11.2.2005. Viitattu 12.6.2011. (Huom. Alkuperäinen linkki ei toimi, kts. http://yle.fi/vintti/yle.fi/vielayksiasia/vastaajat/ken_wilber.html 7. joulukuuta 2015.)

Ken Wilber: Rajaton viisaus. Helsinki: Basam Books, 2011. ISBN 978-952-5734-95-9.

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.