Ernst Křenek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonny spielt auf: pianosovituksen kansilehti.

Ernst Křenek (23. elokuuta 1900 Wien22. joulukuuta 1991 Palm Springs, Kalifornia) oli itävaltalaissyntyinen säveltäjä ja musiikkikirjailija,[1] jolla oli tšekkiläisiä sukujuuria.[2] Hän oli vuodesta 1945 lähtien Yhdysvaltain kansalainen. Křenek kokeili muun muassa atonaalisuutta ja muita nykytaidemusiikin tyylejä.

Křenek syntyi Wienissä ja opiskeli Franz Schrekerin johdolla. Hän aloitti uransa kapellimestarina Saksan oopperataloissa. Vuonna 1922 Křenekiä pyydettiin viimeistelemään Gustav Mahlerin kymmenes sinfonia, joka oli jäänyt kesken säveltäjän kuoltua 1911. Křenek muokkasi teoksen ensimmäistä ja kolmatta osaa. Säveltäjänä Křenek sai vaikutteita Mahlerin ohella Paul Hindemithiltä ja Arthur Honeggerilta sekä jazzista. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1938 Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen kiellettyä hänen musiikkinsa esittämisen Saksassa. Křenekistä tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1945. Hän kuoli Kaliforniassa vuonna 1991.

Křenekin tuotantoon kuuluu sinfonioita, konserttoja, jousikvartettoja, sonaatteja ja muuta musiikkia. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluu vuonna 1927 ensiesitetty ooppera Jonny spielt auf (Jonny alkaa soittaa), jolla hän pyrki luomaan kokonaan uuden, jazziin pohjautuvan oopperatyylin. Hän toimi myös musiikinopettajana, ja hänen oppilaitaan olivat muiden muassa George Perle ja Robert Erickson. Hän kirjoitti myös musiikkiartikkeleja ja -arvosteluja Frankfurter Zeitungiin, kunnes hän joutui poistumaan Saksasta.

1940-luvulla hän opetti Hamline Universityssä Minnesotassa, missä paikallisen sinfoniaorkestelin kapellimestari Dimitri Mitropoulos loi hänelle suhteita paikallisiin musiikkipiireihin. Křenek muutti kuitenkin loppuelämäkseen Kaliforniaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Michael Beckerman: Ernst Krenek Orel. Viitattu 7.7.2018.
  2. SOUNDS HEARD: ERNST KRENEK—COMPLETE SYMPHONIES new music usa. Viitattu 7.7.2018.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.