Ernst Ising

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernst Ising
Henkilötiedot
Syntynyt10. toukokuuta 1900
Saksan keisarikunta Köln, Saksa
Kuollut11. toukokuuta 1998 (98 vuotta)
Yhdysvallat Peoria, Illinois, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Wilhelm Lenz
Instituutti Bradleyn yliopisto
Tutkimusalue Fysiikka
Tunnetut työt Ising-malli

Ernst Ising (10. toukokuuta 1900 Köln, Saksa11. toukokuuta 1998 Peoria, Yhdysvallat) oli saksalainen fyysikko, joka toimi professorina Bradleyn yliopistossa vuosina 1948–1976. Hänet tunnetaan spinhilaa simuloivan Ising-mallin kehityksestä. Vaikkakin Ising-mallin alun perin keksi Isingin väitöskirjan ohjaaja Wilhelm Lenz, Ising oli kuitenkin ensimmäinen, joka teki aiheesta julkaisun.

Ising aloitti vuonna 1919 matematiikan ja fysiikan opinnot Göttingenin yliopistossa ja jatkoi opintojaan Bonnin ja Hampurin yliopistoissa. Hampurissa Ising suuntautui Wilhelm Lenzin ohjauksessa teoreettiseen fysiikkaan tutkien ferromagnetismia ja valmistui tohtoriksi vuonna 1924. Väitöskirjassaan Ising simuloi magneettisen momentin yksiulotteista spinhilaa ohjaajansa kehittämällä mallilla, jossa spineillä on vain kaksi mahdollista arvoa: ylös ja alas (vaihtoehtoisesti 1 ja −1) ja nämä spinit vaikuttavat vain lähimpänä vierellään oleviin spineihin. Yksiulotteisella systeemillä ei esiinny faasimuutosta ja tästä Ising päätteli virheellisesti ettei useampiulotteisessakaan tapauksessa esiinny faasimuutosta.

Tämä malli tunnetaankin nykyään Ising-mallina.

Tohtoriksi valmistumisen jälkeen Ising työskenteli opettajana ja opiskeli filosofiaa ja pedagogisia opintoja. Hän meni naimisiin Johanna Ehmerin kanssa vuonna 1930. Adolf Hitlerin ollessa vallassa vuonna 1933 Ising ei saanut toimia virassaan, koska oli juutalainen. Vuonna 1934 hän kuitenkin sai työpaikan opettajana ja rehtorina juutalaislasten koulusta, jonka natsit kuitenkin tuhosivat vuonna 1939. Tämän jälkeen Isingit muuttivat Luxemburgiin. Koska Ernstin vaimo Johanna ei ollut juutalainen, Ernstiä ei poistettu maasta ja tämä työskenteli rautatietyömaalla. Hitlerin vallattua Luxemburgin Ernst joutui tekemään töitä Saksan armeijalle.[1]

Vuonna 1947 Ising pääsi muuttamaan vaimonsa ja poikansa kanssa Yhdysvaltoihin. Siellä hän aluksi opetti fysiikkaa ja matematiikkaa Minotissa, Pohjois-Dakotassa. Vuotta myöhemmin hän muutti Peoriaan ja opetti Peorian yliopistossa fysiikkaa, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1976. Hän kuoli kodissaan Peoriassa vuonna 1998 ollessaan 98-vuotias.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. S. Kobe: Ernst Ising 1900–1998 (PDF) Joulukuu 2000. Brazilian Journal of Physics, vol 30, no. 4. Arkistoitu 6.7.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.