Erin Brockovich (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erin Brockovich
Ohjaaja Steven Soderbergh
Käsikirjoittaja Susannah Grant
Tuottaja Danny DeVito
Michael Shamberg
Stacey Sher
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja Edward Lachman
Leikkaaja Anne V. Coates
Tuotantosuunnittelija Philip Messina
Pääosat Julia Roberts
Albert Finney
Aaron Eckhart
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Ivi.ru
Ensi-ilta 2000
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Erin Brockovich on tositapahtumiin perustuva elokuva Erin Brockovichin taistelusta energiayhtiö Pacific Gas & Electric Companyä vastaan. Elokuvan on ohjannut Steven Soderbergh ja nimiroolia näyttelee Julia Roberts. Oikealla Erin Brockovichilla on cameorooli Julia-nimisenä tarjoilijana.

Julia Roberts voitti roolistaan elokuvassa parhaan naispääosan Oscar-palkinnon. Elokuva oli ehdolla myös neljässä muussa Oscar-kategoriassa. Roberts voitti lisäksi muun muassa BAFTA-palkinnon ja Golden Globen. American Film Institute valitsi elokuvan vuonna 2006 listalleen sadasta kaikkien aikojen innostavimmasta yhdysvaltalaiselokuvasta.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Erin Brockovich (Julia Roberts) on työtön kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti. Loukkaannuttuaan kerran auto-onnettomuudessa Erin nostaa lääkäriä (David Brisbin) vastaan henkilökohtaisen kanteen, mutta häviää sen. Sen seurauksena Erin pyytää asianajajaansa Edward L. Masrya (Albert Finney) etsimään hänelle töitä korvaukseksi häviöstään. Ed antaa Erinille töitä arkistovirkailijana omasta toimistostaan. Töissä Erin törmää siviilikanteeseen, johon sisältyy lääketieteellisiä asiakirjoja ja josta selviää, että PG&E (Pacific Gas and Electric Company) on tarjoutunut useasti ostamaan Donna Jensenin (Marg Helgenberger) talon Hinkleystä, Kaliforniasta.

Erin alkaa tutkia tapauksen yksityiskohtia, sillä hän on vakuuttunut siitä, että tapaukseen liittyvät faktat eivät täsmää. Erin taivuttelee Edin antamaan hänelle luvan tutkia asiaa lisää. Tutkimusten jälkeen Erinille paljastuu, että PG&E on järjestelmällisesti peitellyt sitä, että sen laitoksilta peräisin oleva teollinen myrkky, kromin eräs myrkyllinen yhdiste, on vuotanut Hinkleyn kaupungin vedenjakeluun ja uhkaa koko kaupungin asukkaiden terveyttä. Erin saa tietää, että PG&E on vastuussa Hinkleyn asukkailla diagnosoiduista, laajalla levinneistä sairauksista. Hän alkaa taistella tuodakseen yhtiön oikeuden eteen.

Erin tapaa eräässä baarissa salaperäisen miehen, joka väittää, että PG&E käski hänen kerran tuhota erinäisiä asiakirjoja. Mies kuitenkin kieltäytyi, sillä hän oli huomannut sairaudet, jotka vaivasivat laitoksen aitaamattomien jätealtaiden luona työskenteleviä ihmisiä. Erin löytää vuonna 1966 tehdyn asiakirjan, jonka mukaan San Franciscossa sijaitsevan PG&E:n pääkonttorin pääjohtaja tiesi Hinkleyn alueen veden olleen saastunut. Pääkonttori ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään, vaan neuvoi Hinkleyn asemaa pitämään asian salassa naapurustolta. Tuomari (George Rocky Sullivan) tutkii Erinin löytämät todisteet ilman valamiehistöä ja määrää PG&E:n maksamaan 333 miljoonan dollarin korvaukset, jotka jaetaan kaikkien tapauksen 648 kantajan kesken.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Julia Roberts  Erin Brockovich  
 Albert Finney  Ed Masry  
 Aaron Eckhart  George  
 Marg Helgenberger  Donna Jensen  
 Cherry Jones  Pamela Duncan  
 Veanne Cox  Theresa Dallavale  
 Conchata Ferrel  Brenda  
 Tracey Walter  Charles Embry  
 Peter Coyote  Kurt Potter  

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AFI’s 100 Most Inspiring Films of All Time, American Film Institute 2006. Viitattu 16.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]