Eazy-E

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Eric Wright)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eric Lynn Wright
Eazy-E.jpg
Eazy-E vuonna 1993.
Syntynyt 7. syyskuuta 1964
Kotoisin Yhdysvallat Compton, Los Angeles, Kalifornia
Kuollut 26. maaliskuuta 1995 (30 vuotta)
Taiteilijanimet Eazy-E
Aktiivisena 1986–1995
Tyylilajit Gangsta rap, Westcoast hip hop, g-funk
Laulukieli englanti
Soittimet piano, rummut, basso
Yhtyeet N.W.A
Levy-yhtiöt Ruthless, Priority, Relativity, Epic, MCA
Eazy-E hologrammi 2013.
Eazy-E hologrammi 2013.

Eric Lynn Wright (7. syyskuuta 196426. maaliskuuta 1995[1]) oli yhdysvaltalainen rap-artisti, joka nousi kuuluisuuteen yhtenä rap-ryhmittymä N.W.A:n jäsenistä ja tunnettiin parhaiten nimellä Eazy-E, sekä sanoituksista, jotka keskittyivät huumeisiin, aseisiin, poliisivoimiin, sutenööreihin, prostituutioon ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen kaikkia niitä kohtaan jotka eivät kunnioittaneet häntä. Wright perusti levy-yhtiö Ruthless Recordsin huumeiden myynnistä saamillaan rahoilla, ja toimi suurena vaikuttajana gangsta-rapin, hip-hopin alalajin, syntymisessä siitä Eazy-E onkin saanut kunnianimen The Godfather of Gangsta rap.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisvaiheet ja rap-uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric Wright syntyi Richard ja Kathie Wrightin ( o.s. Lolis ) perheeseen Comptonissa, Kaliforniassa 7. syyskuuta 1964. Teini-ikäisenä hänet erotettiin koulustaan, hän ajautui rikollisille poluille ja liittyi Kelly Park Compton Crips-jengiin.

Rikollisena eläminen ei kuitenkaan vastannut hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan, joten koulut käytyään hän kiinnostui musiikkialasta. Yhdessä Ice Cuben, Dr. Dren, MC Renin ja DJ Yellan kanssa hän perusti yhden maailman tunnetuimmista gangsta-rap-ryhmistä, N.W.A:n (Niggaz With Attitude). Heidän kappaleensa "Fuck tha Police" nosti Comptonin ja Los Angelesin suureen julkisuuteen rapin maailmassa.

Eazy-E:n ensimmäinen sooloalbumi myi kaksinkertaista platinaa myydessään 2,7 miljoonaa kappaletta. Albumilta julkaistiin kolme singleä: "We Want Eazy", "Eazy-Er Said Than Dunn" ja "Boyz-N-The-Hood". Hänen ystävänsä Ice Cube auttoi häntä tekemään ensimmäisten kappaleidensa sanoitukset.

Myöhempi elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N.W.A:n kanssa Ruthless Records sai unelma-alun ja vuonna 1988 tehtiin klassikkoalbumi Straight Outta Compton. Kappaleilla kuten "Fuck tha Police" ja "Gangsta, Gangsta" he saivat FBI:n ja LAPD:n loukkaantumaan. Heidän musiikkinsa ja erityisesti lyriikkansa saivat myös poliitikot kiinnostumaan rap-musiikista, muttei positiivisessa mielessä. Gangsta-rap jakautui samalla kahteen leiriin: niihin, joiden mielestä N.W.A vain kertoi asiat niin kuin ne olivat, ja niihin, jotka ajattelivat, että N.W.A:n ei pitäisi ylistää väkivaltaa, jota latinoiden ja mustien keskuudessa oli muutenkin paljon.

Samalla Eazy:n elämä alkoi luisua raiteiltaan. Ensin Ice Cube jätti N.W.A:n ja pian sen jälkeen myös Dr. Dre, joka perusti Death Row Recordsin yhdessä Suge Knightin kanssa. Dr. Dren lähteminen N.W.A:sta oli kova paikka Eazylle. Dr. Dren lähtö tarkoitti N.W.A:n loppua, sillä ilman Dretä ei ollut ketään, joka olisi tehnyt heille biittejä. Vanhat jäsenet alkoivat tehdä omia sooloalbumeitaan, jotka sisälsivät loukkaavia sanoituksia N.W.A:n entisiä jäseniä kohtaan. Kolmannella sooloalbumillaan "It's on (Dr. Dre) 187Um Killa" Eazy-E jopa julkaisi kuvia meikatusta Dr. Drestä. Levyn menestynein kappale, Real muthafuckin G's se on kerännyt satoja miljoonia näyttökertoja mm. Youtube ja Spotify palveluissa.

Vaikeuksista huolimatta Wright kuitenkin jatkoi urallaan, ja niinpä vuonna 1994 koitti Eazy-E:n uusi tuleminen. Silloin hän löysi Bone Thugs-N-Harmony -ryhmän Clevelandista, ja näin Ruthless Recordsilla oli jälleen ryhmä, joka pystyisi myymään miljoonia levyjä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eazy-E:n lukuisten naisten kanssa harjoittama suojaamaton seksi vaati veronsa. Vuonna 1995 hän sai tietää, että sairasti AIDSin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Noin kahden kuukauden kuluttua hän menehtyi sairauden aiheuttamiin komplikaatioihin.

Eric Wright kuoli 26. maaliskuuta 1995 Cedars-Sinain sairaalassa Los Angelesissa kello 6.35 ainoastaan vaimonsa, Tomica Woodsin ja lapsensa, Dominickin, läsnä ollessa.

Ennen kuolemaansa hän ehti sopia riitansa entisten N.W.A.:n jäsenten kanssa ja kertoi olevansa seitsemän lapsen isä kuuden eri naisen kanssa.

Elokuva Straight Outta Compton

Straight Outta Compton elokuva kertoo N.W.A rap-yhtyeen tarinasta. Elokuva loppuu siihen kun Eazy-E menehtyy 1995, samalla elokuva on kunnian osoitus Eazy-Elle ja tarkoituksena on pitää hänen ja yhtyeensä muisto elossa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soololevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N.W.A:n kanssa tehdyt levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NNDB.com: Eazy-E Viitattu 18.7.2010.