Eraserhead

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eraserhead
Eraserheadposter.jpg
Ohjaaja David Lynch
Käsikirjoittaja David Lynch
Tuottaja David Lynch
Pääosat Jack Nance
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Libra Films
Ensi-ilta 1977
Kesto 89 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Eraserhead on David Lynchin ensimmäinen pitkä elokuva. Lynch kulutti kuvausryhmineen aikaa Eraserheadin teossa 5 vuotta. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1977. Vuonna 1974 ohjaamisessa oli taloudellisista syistä johtuva tauko.

Elokuva on tehty mustavalkoiseksi, ja se luokitellaan yleensä kauhugenreen. Elokuvan luokittelu on kuitenkin vaikeaa, sillä se ei varsinaisesti edusta mitään elokuvan perinteistä lajityyppiä. Niinpä se on joskus luokiteltu myös komediaksi, ja varsin usein se on laitettu kategoriaan "kokeelliset elokuvat". Elokuva nauttii vahvaa kulttimainetta ja on saanut arvostusta osakseen myös kriitikoiden keskuudessa. Sen pääosia esittivät Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates ja Judith Anna Roberts.

Elokuvan päähenkilö, Henry Spencer (Jack Nance) on hiljainen mies, joka asuu hiljaisessa ja synkässä kaupungissa lähitulevaisuudessa. Henry asuu Maryn (Charlotte Stewart) kanssa pienessä asunnossa. Henry kuluttaa aikaa katselemalla kumisevaa patteria. Tällä keinolla hän voi kulkea outoon maailmaan, jossa kaikki on erikoisempaa kuin "oikeassa" maailmassa. Elokuvan keskellä kuvioihin ilmestyy myös mutanttivauva.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano sanoo vaikeaselkoisen ja vainoharhaisen elokuvan olevan kuin luotu kulttiklassikoksi ja antaa Eraserheadille täydet viisi tähteä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.