Epitrakiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Epitrakiili

Epitrakiili (kreik. επιτραχηλιον, epitrakilion ven. епитрахиль, epitrakil) on ortodoksisen papin ja piispan käyttämä liturginen jumalanpalvelusvaate.

Epitrakiili kuvaa pappeuden siunattua taakkaa ja Jumalan armoa, jota vihitylle vaatteen kantajalle on runsaasti vuodatettu pappisvihkimyksen yhteydessä. Epitrakiili on toimittavan papin tärkein apuväline: ilman sitä ei voi toimittaa mitään, vain ruokarukoukset tai eri tilaisuuksien alkurukoukset voi lausua ilmankin.

Kun pappi pukee epitrakiilia, hän lausuu rukouksen: ”Kiitetty olkoon Jumalamme, joka vuodattaa armonsa pappeihin, niin kuin kalliin öljyn, joka vuotaa partaan, Aaronin partaan, joka vuotaa hänen viittansa liepeille.” [1]

Epitrakiili on ommeltu yhteen kahdesta kangaskaistaleesta, jotka yhdistetään toisiinsa keskeisiin mysteerioihin (sakramentteihin) viittaavilla seitsemällä napilla. Epitrakiilissa on kuvattu kuusi ristiä edessä ja yksi takana niskaosassa. Pappi pitää epitrakiilia ikään kuin esiliinaa edessään.

Epitrakiililla peitetään synninpäästön yhteydessä polvistuneen katujan pää päästösanoja lausuttaessa, samoin pappi yhdistää epitrakiilia käyttäen vihkitoimituksen aikana morsiamen ja sulhasen kädet ennen kuin taluttaa heidät kolmesti ristin ja evankeliumikirjan ympäri.

Ortodoksisen diakonin vastaava tunnus on orari ja piispan omofori.

Läntisissä kirkoissa epitrakiilia vastaa papin ja piispan tunnuksena stola.

  1. Epitrakiili – Ortodoksi.net www.ortodoksi.net. Viitattu 4.11.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]