Epävakaat molekyylit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Epävakaista molekyyleistä tehdyn puvun avulla Ihmenelosten Liekki kykenee sytyttämään ruumiinsa tuleen polttamatta kuitenkaan vaatteitaan.

Epävakaat molekyylit ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen materiaali. Epävakaat molekyylit ovat tuntematon yhdistelmä atomien nukleoneja ja elektroneja, jotka reagoivat äärimmäisen mukautuvasti erilaisiin olosuhteisiin. Epävakaat molekyylit keksi Ihmenelosten johtaja, Reed Richards ja niitä on pääasiallisesti hyödynnetty eri supersankarien tai -roistojen asusteissa. Epävakaista molekyyleistä kudottu tekstiili kykenee mukautumaan käyttäjänsä erilaiseen fysiikkaan eikä vaurioidu esimerkiksi Reed Ridchardsin venyessä. Samaten myös Sue Richardsin muuntautuessa näkymättömäksi, myös hänen pukunsa katoaa muodonmuutoksen myötä. Epävakaat molekyylit siis toimivat ihon luonnollisena jatkeena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epävakaat molekyylit ovat harvinaislaatuista ainetta ja pääasiallisesti ainoastaan Ihmeneloset käyttävät siitä kudottuja vaatteita. Myös heidän arkiasusteensa on käsitelty aineella, jolloin heidän ei tarvitse vaihtaa univormuunsa erilaisissa tilanteissa. Herra Fantastinen on kuitenkin joissain harvoissa tapauksissa antanut supersankariystävilleen Epävakaista molekyyleistä tehtyjä vaatteita lahjana (kuten Ryhmä-X:lle ja Henry Pymille). Superroistot ovat myös varastaneet kaavan ja esimerkiksi Hullun Haihattelijan nerokas Androidi on rakennettu osittain Epävakaista molekyyleistä. Myös Uusien Soturien Yöraastaja on saanut kaavan haltuunsa, mutta Reed Richards on antanut ryhmän pitää luomansa asusteet huolimatta laittomasti hankitusta kaavasta. Samoin Voimajengin asut on luotu Epävakaista molekyyleistä.

Molekyylit voivat olla myös vaarallisia ja siksi Richards ei ole sallinut aineen laajamittaisempaa käyttöä. Eräs muotisuunnittelija yritti purkaa molekyylien kudoksen ja sai aikaan ketjureaktion, joka tuhosi korttelien säteeltä rakennukset ja ihmiset. Kaaoksen sai hallintaansa Näkymätön nainen. Kauhunelosten Ansamies voitti Reed Richardsin kerran keksimällään kemiallisella aineella, joka stabilisoi molekyylit. Herra Fantastinen ei siis voinut venyä pukunsa kanssa.